Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Građani obeležili 19 godina od NATO razaranja Ćuprije

Datum objave: nedelja, 8 aprila, 2018
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+

Ćurprija  – Građani Ćuprije, danas su obeležili 19 godina, od bombardovanja ovog gradića na Velikoj Moravi koje je NATO avijacija prvi put izvela u 00,40 sati 8. aprila, kada je sa 11 projektila razoren centar grada.   Posledice NATO agresije vidljive su i danas na brojnim objektima: Kasarni vojske, zgradi Elektrodistribucije, robnoj kući u centru grada… .

Bombardovana kasarna u Ćupriju (foto Tanjug)

Obeležavanje su upriličili sami građani, oni koji su u ovom napadu izgubili najviše: kuće, stanove i drugu imovinu i bili ranjeni, evakuisani i raseljeni u nužni smeštaj.   Razaranje je bilo takvo, tvrde Ćupričani, da ga ovaj gradić „nije doživeo u preko sedam vekova dugoj istoriji”.

Tada je potpuno srušeno 30 individualnih kuća i 70 stanova u Bulevaru vojske, Ulici Milana Toplice, Ravaničkoj i Nušićevoj, a uz stambene objekte, uništeni su ili oštećeni objekti  „Elektrodistribucije”, Robne kuće „Merkator”, Sportska dvorana „Ada”, Osnovna škola „Đura Jakšić”, vodovodna mreža u glavnoj ulici… , a oko 500 ljudi je moralo da potraži nužni smeštaj.

„Glavna ulica od mosta na Velikoj Moravi do Mikićevog mosta, u dužini od oko dva kilometra, bila je sva u srči, komadima crepa, cigle, maltera… a od silnih detonacija na zgradama su bili izvaljeni prozori i vrata, a na ulicu izbačen nameštaj, kuhinjski aparati, roba iz prodavnica i butika, pomereni zidovi kuća i stanova”, izjavio je ranije Tanjugu, tadašnji predsednik opštine Vladimir Stojković.

Na sreću nije bilo poginulih, dodao je on.   Centar Ćuprije avijacija NATO je bombardovala i 29.maja, opet  noću, između 03,1 i 030,40 sati sa deset projektila. ukupno je ova opština, za 78 dana agresije, bombardovana 12 puta sa 92 projektila.

Uz centar grada, bombardovano je Poljoprivredno dobro „Dobričevo” šest puta, most na autoputu Beograd – Niš preko Velike Morave kod sela Mijatovca dva puta, kao i Vezirovo brdo i Spomen područje Ivankovac.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Najgore izjave o nama za vreme bombardovanja: Srbi su …

Sećanje na vreme zmija i moralnih bogalja

Najgore izjave o nama za vreme bombardovanja: Srbi su bolestan narod; Molim se da se vatra nebeska obruši na Srbe; Narod sa težnjom ka prostakluku
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top