Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

GRAD BIJELIH ANĐELA – U SJEĆANjE NA ŽRTVE USTAŠKOG ZLOČINA

Kozarska_Dubica.jpg
Kozarska Dubica

 Akademijom pod nazivom “Grad bijelih anđela ” u Kozarskoj Dubici sinoć je obilježen 22. april – Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Akademija je započela odavanjem počasti nevinim žrtvama ustaškog zločina, a prisutnim građanima, gostima, zvaničnicima i potomcima žrtava zatim se obratio predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Stojan Banjac.

On je podsjetio da je 22. aprila 1945. godine, samo pet dana prije konačnog osobođenja, grupa od posljednjih 1200 preživjelih jasenovačkih logoraša izvršila proboj iz jasenovačkih žica, a da je u očajničkoj borbi za život na slobodu izašlo njih manje od 100 i time izbjeglo sigurnu likvidaciju, koja je neposredno pred oslobođenje područja logora bila određena za sve logoraše – muškarce, žene i djecu.

“Za Kozarsku Dubicu i njene građane vezane su ljudskom umu nepojmljive brojke o stradanju nevinih ljudi. U Jasenovcu i Donjoj Gradini je ugašeno 17 886 života, što je činilo više od 54 odsto cjelokupnog stanovništva tadašnje Dubice”, rekao je Banjac.

Naglasivši da je svaki izgubljeni život jedna nespričana priča, Banjac je precizirao da je u Donjoj Gradini i Jasenovcu zvjerski pogubljeno 3 995 dubičke djece do 14 godina, te ostalo 6 955 ratne siročadi.

“Kozarska Dubica je po razmjerama učinjenog zla nedostižan svjetski rekorder, a Donja Gradina mjesto zastrašujućeg zločina ne samo po brojnosti, već po monstruoznosti ustaških likvidatora”, rekao je Banjac.

U svojstvu izaslanika predsjednika Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić istakao je da je Donja Gradina najočitiji primjer ljudskog bezumlja.

“To je bez svake sumnje genocid koji je izvšen u 20. vijeku, a koji je ostao i danas nedovoljno kažnjen i osuđen od javnosti. Istina i samo istina mora biti naša težnja, a istina je da je i Međunarodna komisija utvrdila da je u Donjoj Gradini i Jasenovcu stradalo više od 700 000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista, što je nepobitna klasifikacija genocida”, naglasio je Đokić.

Đokić je istakao da taj zločin mora da prizna današnja država Hrvatska jer, kako je naveo, bar toliko duguje stradalim Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima.

“Svi mi, posebno Srbi u RS, imamo obavezu da ovaj holokaust koji je dio naše istorije bude vječno sa nama i bude naš zavjet da nam se ovo više ne ponovi. Istina i pravda mogu da budu recept kako da i poslije posljednjeg rata pogledamo ka budućnosti”, zaključio je Đokić.

U formi muzičko-scenskog sadržaja akademiju “Grad bijelih anđela”, scenariste i reditelja Aleksandra Pejakovića, izveli su glumci pozorišta u Banjaluci i dramskog studija “Artist” iz Kozarske Dubice.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: