Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Голооточани: Враћај авион још један круг!

Како су београдски заточеници Голог отока, после силних децениjа ипак видели Москву? Приповест о томе како се човек ничег не плаши када искушенички допре до озбиљних животних година

Илустрациjа: Г. Дивац

Илустрациjа: Г. Дивац

ЧУДНА природа човекова тера га да се врати самом себи и бурним догађаjима из прошлости, како би их боље разумео. Група старих логораша коjа jе прошла голготу Голог отока, имала jе недавно прилику да посети Москву. Било jе то управо оно, “суштинско” место због коjег су се “слупали”, жестоко одробиjали, и направили себи веома тежак део биографиjе.

На то путовање водио их jе Мирослав Живковић, човек коjи jе дуго био директор Музеjа историjе Југославиjе. Његова жеља била jе да времешним искушеницима удахне нову димензиjу савремености. И, на његово запрепашћење, “упалило му jе”…

Московски идеали

– Решили смо да авионским летом оне коjи су, верни идеjи ондашњег, послератног, “правдољубивог” социjализма, а коjи су зарад своjих идеала отпатили вишегодишњу робиjу, на краjу њихове животне приче испратимо – директно у Москву – каже Живковић. – Они су силно пропатили због тортуре рођене на совjетским идеалима, данас углавном имаjу око 80 година, и веровао сам да ће им бити необично тешко да отпутуjу користећи оваj авионски лет.

– Постоjе људи коjи су витални, а ови, наши, сигурно су били такви – каже Живковић. – Када одведете на пут времешне људе, очекуjете да ће се понашати у складу са своjим годинама. А они, напротив… Напрасно су ми сви нестали из хотелских соба, и, богме, ухватила ме jе “дебела” забринутост. Наjзад их нађем у кафани, па када их, све тако брижан, упитам где су нестали, добиjем сасвим природан одоговор: “Па шта нама, у овом животном добу, може лоше да се деси, ако смо прегурали све што нас jе до данас мучило?!”

Почетак пута натраг, ка Србиjи, донео jе нашим путницима jош jедно чудовато животно искуство.

– Авион jе полетео из Москве, али jе ускоро почело нешто да мирише на паљевину у кабини путничког дела летелице. Док сам забринуто гледао шта се догађа, они су били бескраjно спокоjни. Неки од путника коjи нису били део наше делегациjе, видно су пребледели и страх се jасно видео у њиховим очима.

ДВА ПУТА

Испоставило се да jе у мотор авиона, док jе jош био на полетању, улетело jато птица. То jе чест узрок ваздухопловних несрећа. Мудри и смирени пилот jе вратио летелицу на писту, после круга коjи jе облетео око аеродрома. Све jе окончано тако што су механичари притекли у помоћ, а ваздухоплов jе ускоро могао безбедно да узлети. Лагано, млазни авион се по други пут винуо ка небу са аеродрома. Москва jе по други пут остала далеко испод њих.

– Гледао сам “моjе” голооточане како су потпуно мирни док се све ово догађало – говори Живковић. – Један од њих jе гласно рекао: “Шест децениjа чекам да дођем у Москву, а данас ми се испунила жеља да то урадим два пута у истом дану!”

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Живот се разбио о камен – Jadovno 1941.

Србе на Србе – Jadovno 1941.

Пеjзажи обиљежени траумом – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: