fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Godišnjica stradanja Srba u akciji Maslenica

Danas se navršava 24 godina od kako su hrvatske oružane snage izvršile agresiju pod nazivom „Maslenica“ na južne dijelove Republike Srpske Krajine (RSK), tokom koje je poginulo 348 Srba, među njima 35 žena i troje djece.

Svijeće

Organizacija „Veritas“ podsjetila je da je agresija izvršena u toku realizacije „Vensovog plana“, kojim je godinu dana ranije RSK stavljena pod zaštitu mirovnih snaga UN (Unprofor), i da je to bila treća agresija Hrvatske na zaštićeno područje UN, čiji je Hrvatska već bila član.

„Veritas“ je naveo da su u narednih nekoliko dana hrvatske oružane snage uspjele da zauzmu nekoliko desetina kvadratnih kilometara na Ravnim Kotarima, uključujući aerodrom Zemunik i nekoliko visova na Velebitu i da preuzmu kontrolu nad branom i hidroelektranom Peruča.

U toj agresiji najviše su stradala tri srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz pomenutih sela su ubijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore, njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni, među kojima i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom Svetog Georgija u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, crkve Svetog Georgija u Smokoviću i Svetog Ilije u Kašiću.

U ovoj agresiji na srpskoj strani poginulo je 348 vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje djece starosti do 12 godina, osam lica se još vodi na listi nestalih, a u zbjegovima je umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

Jedan od težih zločina, već prvog dana agresije dogodio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije, mučki iz zasjede izmasakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca.

Operaciju „Maslenica“ planirali su i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsjednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske Franje Tuđmana, navodi „Veritas“, napominjući da je tada načelnik artiljerije sektora „Velebit“ bio je Agim Čeku, donedavni predsjednik Vlade Kosova, od čijih je granata najviše civila i stradalo.

Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima brojnih pripadnika Unprofora, do sada, ni pred međunarodnim niti pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji.

Osamnaest godina nakon ove agresije i petnaest i po godina po prestanku rata, ravnokotarska sela su još uvijek, na sramotu i hrvatske države i međunarodne zajednice – „siva zona“ povratka prognanih Srba, navedeno je u saopštenju „Veritasa“.

Pomen za poginule civile i vojnike bivše RSK

Parastos za civile i vojnike iz tadašnje Republike Srpske Krajine, ubijene u akciji „Maslenica“ hrvatske vojske 1993. godine u Ravnim Kotarima, služen je u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Parastos je služio protojerej Jovan Blagojević, a služba je održana u organizaciji Udruženja porodica poginulih i nestalih „Suza“.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je nakon parastosa da je ta akcija hrvatske vojske imala za posljedicu najviše žrtava među civilima i vojnicima prije „Oluje“ 1995, ali da se u toj zemlji ta akcija i dalje proslavlja, a obilježava se pogibija isključivo hrvatskih vojnika, prenosi Beta.

Izvor: frontal

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: