Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

GODIŠNjICA: Narodna skupština Srpske ukinula odluke ZAVNOBiH-a

Narodna skupština Republike Srpske 22. jula 1993. godine proglasila je u Mrkonjić Gradu nevažećim za srpski narod sve odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH /ZAVNOBiH/ sa zasjedanja održanog 25. novembra 1943. godine u tom mjestu.

Mrkonjić Grad (Foto: skyscrapercity.com) -
Mrkonjić Grad (Foto: skyscrapercity.com)

Narodna skupština Republike Srpske bila je rukovođena činjenicom da je to bilo komunističko okupljanje sa delegatima koji nisu imali širi društveni legalitet, te da su muslimani i Hrvati, secesijom od Jugoslavije, praktično poništili svrhu ZAVNOBiH-a.

Nacionalni sastav prvog ZAVNOBiH-a i drugih sličnih okupljanja tokom Drugog svjetskog rata odgovarao je i nacionalnom učešću u Narodnooslobodilačkom pokretu – najviše je bilo Srba.

Najveći dio rata, muslimani i Hrvati bili su u manjini u partizanima, pošto je najveći dio njihovih vojnosposobnih muškaraca bio u sastavu ustaških jedinica ili „Handžar divizije“.

Bošnjačka i hrvatska politika odrekle su se Jugoslavije i AVNOJ-a /ZAVNOBiH je samo bio uvod i priprema za AVNOJ/ kada su 1992. godine glasale za otcjepljenje od Jugoslavije.

Srbi su formirali ZAVNOBiH, na koji se danas, kao na svoju tradiciju, poziva političko Sarajevo. Međutim, ZAVNOBiH je 1943. godine organizovan u izrazito srpskom mjestu Mrkonjić Gradu.

Stav Republike Srpske je da u Federaciji BiH ZAVNOBiH mogu da obilježavaju kao praznik, ako to žele, ali da u Srpskoj neće biti obilježavan kao Dan državnosti BiH.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: