Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Godišnjica Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/biblioteka-april.jpg

Danas se navršavaju 73 godine od izbijanja Drugog svjetskog rata na tlu nekadašnje Jugoslavije, koji je Njemačka otpočela iznenadnim bombardovanjem gradova 6. aprila 1941. godine.

Tokom takozvanog Aprilskog rata, koji je okončan potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije 17. aprila iste godine, stradalo je više hiljada civila.

U masovnim i višednevnim bombardovanjima uništeno je više hiljada stambenih i drugih objekata.

Bombardovanje Beograda, koji je nekoliko dana ranije vlada proglasila nebranjenim gradom, obuhvatilo je i uništavanje bolnica, gusto naseljenih gradskih četvrti, ali i potpuno razaranje zdanja Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.

Narodna biblioteka Srbije bila je jedina nacionalna biblioteka koju su nacisti svjesno napali i uništili u Drugom svjetskom ratu.

Tokom bombardovanja Beograda ubijeno je više stotina ljudi u skloništu u porti beogradske Vaznesenjske crkve, kao i u velikom skloništu u Karađorđevom parku koje je direktno pogođeno 6. aprila 1941. godine.

Izvor: RTRS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: