Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Godišnji pomen u Prkosu Lasinjskom

Prkos slika

Dana 21. decembra 2011. godine, povodom 70-godišnjice od mučeničkog stradanja Srba iz Prkosa Lasinjskog i okolnih sela, održan je godišnji pomen za sve nevino postradale od ustaške ruke.

Selo Prkos se do teritorijalne reorganizacije nalazio u sastavu opštine Karlovac, a od tada se nalazi u sastavu opštine Lasinja. Prvi put je nazvano imenom Prkos 1890. godine, a od 1910. godine naziva se Prkos Lasinjski. Te godine u selu su živela 435 stanovnika, i broj se vremenom uvećavao sve do strašnog 21. decembra 1941. godine.

Toga dana, ustaše su u Prkosu Lasinjskom i Dugom Selu Lasinjskom na najmonstruozniji način oduzeli 1.446 ljudska života, među kojima beše 359-oro dece do 15 godina života. Usmrćivani su ne samo iz vatrenog oružja, već i najzverskijim iživljavanjima – noževima, premlaćivanjima, spaljivanjima, zlostavljanjima i na druge monstruozne načine. U toku akcije koju je naredio Ante Pavelić, nakon usmrćivanja svih uhvaćenih žitelja, opljačkana su, a zatim i spaljena napadnuta sela. Cilj je bio uništiti bilo kakve uslove za dalji život na ovim prostorima.

Nažalost, posledice istrebljenja Srba iz ovih sela osete se do danas, pa tako od nekadašnjih 600 žitelja Prkosa Lasinjskog u ovome trenutku živi tek njih 30-ak. Međutim, ono što preostalom življu predstavlja još veću muku jesu provokacije sa kojima se često susreću. Tako su 1. novembra 2010. godine, na dan kada rimokatolici proslavljaju dan svih svetih, nepoznati počinioci uništili ploču sa imenima postaradalih žitelja ovoga sela. Iako je jednak zločin oskrnaviti 968 posebnih grobnih mesta ili jedno u kojem se nalazi 968 tela, koliko se nalazi u ovoj grobnici, oskvrnitelji do danas nisu pronađeni.

Nakon odsluženog pomena, jerej Saša Umićević je podsetio sve prisutne da je sveta dužnost svih hrišćana da se mole za sve usnule a pogotovo za one iza kojih nije ostao niko ko bi upalio sveću za pokoj njihovih duša. Takođe, otac Saša je pozvao sve prisutne za pomoć kako bi se spomen ploča obnovila i vratila na svoje mesto, gde će svedočiti o jednom od mnogih zločina nad nedužnim stanovništvom.

Jerej Saša Umićević

Izvor: eparhija-gornjokarlovacka

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: