Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Glupavo je porediti Blajburg i Jasenovac”

Jasenovac je bio zločin genocida, dok je Blajburg bio ratni zločin i zločin protiv humanosti, tako da se ti zločini ne mogu upoređivati – jedan je od zaključaka eseja dr Ive Goldštajna “Hrvatska i Jugoslavija u procepu između totalitarizma – 75. godišnjica”.

Žestoko napao rehabilitaciju NDH: Ivo Goldštajn  Foto: youtube.com
Žestoko napao rehabilitaciju NDH:
Ivo Goldštajn Foto: youtube.com

Goldštajn se u eseju osvrnuo na aktuelnu pojavu umanjivanja ili čak kompletnog negiranja genocidnog karaktera Jasenovca, tako što se pokušava prikazati kao nekakav radni kamp za protivnike tadašnje NDH, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

“Negiranje i potiskivanje istine o Jasenovcu vodi rehabilitaciji celog ustaškog pokreta, što kod većine hrvatske javnosti izaziva nelagodu, a u civilizovanom svetu i gađenje prema Hrvatskoj”, ocenjuje Goldštajn, inače ambasador Hrvatske u Parizu.

Prema njemu, teorija izjednačavanja komunizma i fašizma nastupa kao “zadnja linija obrane nacionalističke revizije istorije po kojoj su Jasenovac i Blajburg jedno te isto, iz čega bi proizilazilo da su svi totalitarizmi jednaki”.

Goldštajn se oštro suprotstavlja ovakvom izjednačavanju, navodeći da Blajburg i Jasenovac iz više razloga ne mogu biti isto, između ostalog i zato što su na Blajburgu ubijeni i mnogi zločinci i masovne ubice iz Jasenovca, poput jednog od komandanata logora Ivice Matkovića, franjevačkog sveštenika Miroslava Filipovića Majstorovića i komandanta ustaškog logora na Pagu Ante Vrbana.

“Bilo je mnogo drugih koji su ubijali u Jasenovcu i na drugim mestima ustaških zločina, a koji su ubijeni na Blajburgu i križnom putu”, navodi Goldštajn, dodajući kako to ne znači da su svi koji su izgubili život na Blajburgu i križnom putu bili zločinci, niti su svi koji su počinili nedela zaslužili smrtnu kaznu.

Govoreći o komunističkom totalitarizmu, Goldštajn ističe da su pobednici u Jugoslaviji 1945. kreirali boljševički sistem koji je “po definiciji totalitaran”, ali je ipak bio znatno mekši od Staljinove varijante.

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

SRPSKI POGLED NA BLAJBURG: Zašto odmazdu komunista ne …

Hrvatska ponovo zvanično slavi Blajburg | Jadovno 1941.

Opasne poruke iz Blajburga | Jadovno 1941.

Poređenje Banjaluke i Blajburga – nastavak relativizacije

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: