fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Globus: Papa Franja neće proglasiti Stepinca svetim

Papa Franja neće kanonizovati Alojzija Stepinca, piše zagrebački Globus. „Ovaj papa neće preseći, on će to odugovlačiti“, navode izvori zagrebačkog nedeljnika.

Papa Franja (arhivski snimak)
Papa Franja (arhivski snimak)

Vatikanski „insajderi“ smatraju da je malo verovatno da bi u neko skoro vreme moglo doći do kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, objavio je zagrebački Globus, navodeći da će poglavar Rimokatoličke crkve odložiti odluku.

„Mislim da ovaj papa neće preseći, on će to odugovlačiti. Preuzeo je na sebe dosta riskantan potez, stvari su se jako zaoštrile, i sad – šta god odluči, izazvaće đavola. Mislim da je on sve više svestan toga. Ako proceni da bi moglo doći do još većih sukoba između dve crkve, neće se usuditi da odluči da ili ne. On jeste hrabar u mnogo čemu, ali ovo bi sad više bila politička nego crkvena hrabrost“, rekao je za Globus jedan od sagovornika.

Ni poslednji ambasador SFRJ pri Svetoj stolici, Ivica Maštruko, ne veruje da bi do kanonizacije moglo doći u najskorije vreme.

„Papi nije stalo da izaziva dalje konfrontacije, on će verovatno odložiti Stepinčevu kanonizaciju. A što se Mešovite komisije tiče, tu zajedničkih stavova neće biti, osim što će se obe strane usaglasiti oko ocene neprihvatljivih postupaka vlasti u izricanju presude Stepincu 1946. I jedni i drugi ostaće čvrsto na svojim pozicijama“, rekao je Maštruko.

I neki drugi važni insajderi ocenili su da je „malo verovatno“ da bi u neko skoro vreme moglo doći do Stepinčeve kanonizacije, a pritom upozoravaju i na činjenicu da rad Mešovite komisije ne može biti kvalitetno obavljen za godinu dana.

(JUTARNjI LIST, GLOBUS)

Izvor: RTS

Oznake: Papa Franja, Alojzije Stepinac, Globus

Vezane vijesti:

Svetozar Livada: Dogovor ekumenista da Stepinac bude svetac …

Zašto Stepinac nikada ne može postati svetac | Jadovno 1941.

Stepinac ne može biti svetac jer je bio osnovna poluga genocida

Stepinac svetac uprkos protivljenju SPC | Jadovno 1941.

Zurof: Stepinac ne može biti ni svetac ni heroj | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: