Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Glavni „personalac“ Pete armije, novi general ZNG-a

Datum objave: petak, 4 juna, 2010
Veličina slova: A- A+

Da me moji dušebrižnici nisu zaboravili, dali su mi do znanja tako što su od Fakulteta političkih nauka tražili potvrdu da tamo u svojstvu docenta predajem kolegij Zdravstvo i socijalna zaštita u ratu. Službenica Tajništva fakulteta me upozorila da mi mogu ukinuti penziju. Odgovorila je na akt i saopćila da sam ljetni semestar završio i dao otkaz, te da ću ispite u septembarskom roku obaviti gratis. Tako smo „personalcu“ Pete armije generalu JNA, a kasnije generalu ZNG-a, poslali figu.

Pažljivo sam pratio zbivanja u Jugoslaviji, uvjeren da sam i ja nevina žrtva na putu njenog rastakanja. Sve jasnija mi je žalosna istina o tome koliko ima mentalno oskudnih generala Srba, a ostali su birani kao kad golub bira zrnje. A onda portreti i ličnosti čelnika Savezne države, Vlade, sekretarijata i ministarstava… Opet mi padaju pred oči – one naše sa istoka… Ali, tko sam ja? Nitko. Sitni, slobodni strijelac. Reagiram na pisanja štampe, koja diraju u rane srpskog naroda i srpske djece u Drugom svjetskom ratu, na knjigu u kojoj piše da je Jastrebarsko bilo prihvatilište za djecu i da su do sada o tome pisane neistine. Reagiram na laži „uzorite“ gospode dr Franje Tuđmana i dr Franje Kuharića o Jastrebarskom. U ime Sekcije reagiram na devastaciju Pionirskog spomen-doma u Jastrebarskom. Sekcija se oglašava povodom upada zengi septembra mjeseca 1990. u Spomen-područje Jasenovac… Ima još toga. To je moj uski sektor djelovanja, a nalet hrvatskog nacionalizma ima opće razmjere, on je organizirani sistem, to je sveopći pokret. Načini i sadržaji suprotstavljanja tome očitom zlu s prizvukom genocidnih prijetnji srpskom narodu, upravo su smiješni koliko su prazni i neefikasni. Pojavljivanja sekretara za narodnu odbranu Kadijevića i Načelnika generalštaba Adžića postaju smiješna, bizarna, kao izraz svakojake nemoći. Načelnik Generalštaba u posjeti Aliji Izetbegoviću ljulja se u ugodnoj sjedalici na travi kao najobičniji debil. Sramota.

 

< Prisilno penzionisanje, slobodno vrijeme za stare preokupacije        Sadržaj        Ustaška emigracija u „demokratskom ozračju“ >

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top