Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Главни циљ: Зелена трансверзала и спајање Санџака са БиХ

Датум објаве: понедељак, 14 новембра, 2011
Величина слова: A- A+

Зелена трансвезала

Главни циљеви вехабија су успостављање зелене трансверзале на Балкану, формирање републике Санџак и спајање са Бошњацима у БиХ, а у њиховом остваривању примјењују двосмјерни приступ – упозорава Јоанис Микалетос, грчки аналитичар и експерт при Међународној аналитичкој мрежи.

“Први приступ подразумијева такозвану `меку силу` у регрутовању људи пружањем хуманитарне помоћи особама у невољи, у финансијском и социјалном смислу, како би стекли `добро име`, те путем куповине земље и фирми уз помоћ појединаца и организација са Блиског истока”, истиче Микалетос у интервјуу Срни.

Микалетос каже да они користе пропаганду путем медија и посебно кроз веб-сајтове и форуме, покушавајући да врбују одређене појединце у Санџаку, БиХ као и у муслиманским заједницама у Црној Гори и муслиманским балканским заједницама које живе у другим европским земљама као што је Аустрија.

“Према томе, та ‘мека сила’ значи успостављање конкретне политичко-социјалне снаге за коју вјерују да ће у будућности моћи да успостави зелену трансверзалу”, каже он.

“Постоји и приступ `тврде силе`, а то је тероризам. “Ријеч је о насиљу против одређених непријатеља, односно криминалу с циљем прикупљања новца и стицања утицаја и контакта у свијету организованог криминала који је још веома јак на западном Балкану”, објашњава Микалетос.

Према његовим ријечима, овај приступ подразумијева кампање застрашивања умјерених муслимана, који су против вехабизма, као и локалне хришћанске популације.

“Циљ вехабија је далекосежан и подразумјева да ће подјеле између муслимана и хришћана у тој области експлодирати у будућностиa па ће они искористити ту могућност да подигну глас и подрже друге сусједне муслиманске заједнице и касније цијело то питање ставе на међународни дневни ред тражећи признање за њихову `борбу` од других муслиманских земаља, посебно оних на Блиском истоку”, каже Микалетос.

Према томе, наводи Микалетос, хипотетичка “република Санџак” личила би на Косово и, врло вјероватно ће, ако се то деси, на неки начин БиХ бити у то укључена….

“Вехабије у Србији и БиХ морају да направе властити територијални простор да би остварили циљеве и у исто вријеме реализовали планове сачињене у Саудијској Арабији и на другим мјестима, а који позивају на исламизацију европских територија”, напомиње Микалетос, додајући да вехабије одбацују социјалне вриједности и норме и покушавају да створе нову реалност наметањем воље.

Говорећи о центрима вехабизма, он је навео да је Зеница традиционални центар овог покрета, те да ће Сарајево, такође, “домаћин” провехабијских елемената као и многа села у БиХ….

“Вехабијске елементе можете наћи и на Косову у Призрену и на неким локација у Црној Гори, као и у Новом Пазару, а њихово присуство забиљежено је и у Тетову, Скопљу, у јужним дијеловима Бугарске, док мање групе дјелују у Албанији и Хрватској”, истиче Микалетос.

Што се тиче Европе, вехабије су већином концентрисане у Бечу, али и у Минхену, Келну, Малмеу, Милану и малим градовима у Њемачкој, Холандији и Италији.

“У суштини њихова хијерархија је децентрализована, они комуницирају преко интернета, посебно млађе генерације, покушавају да се не излажу много у европским градовима и за сада њихова интеракција са другим радикалним исламистичким мрежама још није достигла ниво зрелости, иако они, наравно, сарађују и са турским и арапским групама”, рекао је он.

Вехабизам представља опасност за Балкан, Србију и БиХ, и то не толико у смислу броја људи који су умијешани, већ њихових веза са међународним исламским тероризмом, умијешаности страних сила и њихове везе са криминалним групама.

“За сада, они се могу сматрати екстремистичким елементима који могу да дестабилизују актуелни социјални консензус у региону. Оно што покушавају да постигну у другој фази јесте да буду дестабилизатори ентичког консензуса у региону и одвоје муслимане и хришћане слично као у ратовима почетком 90-тих”, сматра грчки аналитичар.

Говорећи о умијешаности страних сила, он је рекао да САД систематски покушавају да удовоље земљама Блиског истока и због тога су много пута у прошлости “окренуле главу на другу страну” када се ради о ситуацији попут ове на Балкану.

“Њемачка у мањем обиму слиједи исту политику. Ове двије земље не подносе `српски елемент` генерално због борбе за утицај на Балкану од почетка 90-тих. У тој перспективи приступ који демонизују `лоше Србе` у односу на `добре муслимане`заслијепио је иностране политичаре у Вашингтону и Берлину, иако је посљедњих година такав став почео постепено да се мијења, у вези са питањем вехабија”, каже он.

Микалетос наводи да напад на америчку Амбасаду у Сарајеву треба да послужи као аларм за све стране.

Он је напоменуо да је током недавног предавања у школи НАТО-а о опасностима коју представљају радикалнси исламизам у југоистиочној Европи увидио да и у Алијанси постоји једногласно признање да је хитно потребно позабавити се ти питањем.

“Напад на амерички Амбасаду показао је да сам у својим предвиђањима био у праву и то зa краће вријеме него што сам мислио. Надам се да ће се у наредном периоду постићи нови безбједносни консензус Европљана, Американца и земаља Балкана”, закључио је у интервјуу Срни Јоанис Микалетос, грчки аналитичар и експерт при Међународној аналитичкој мрежи.

Превела и приредила: Данијела ЏЕЛЕТОВИЋ

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top