Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Gideon Grajf: Ukloniti ploču Stepincu u Jerusalimu, znamo da on nije bio plemenit čovek

To je tragedija Hrvata danas. Oni su ubedili sebe da je taj režim bio u redu i da su se zločinci ponašali korektno… U protivnom bi čitava njihova koncepcija sveta propala, izjavio je Gideon Grajf.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Istoričar holokausta Gideon Grajf apelovao je na papu Franciska, predsednika Izraela Ruvena Rivlina i premijera Benjamina Netanijahua da se ukloni spomen-ploča u Starom gradu u Jerusalimu posvećena hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu.

Reč je o kontroverznoj ličnosti u istoriji Balkana zbog podrške fašističkom hrvatskom ustaškom režimu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koji je počinio genocid protiv Jevreja, Srba i Roma tokom Drugog svetskog rata, prenosi Times of Israel.

Spomen-ploča je postavljena na Austrijskom hospiciju, samoproglašenom prenoćištu za hrišćanske hodočasnike u Jerusalimu, koji je otvoren u Starom gradu 1863. godine.

Prenoćište, koje je i danas otvoreno za sveštenike i hodočasnike, osnovano je uz pomoć katoličkih vlasti tadašnje Austrougarske monarhije koja je obuhvatala i današnju Hrvatsku.

Kako se navodi, prošle godine je delegacija hrvatskih hodočasnika predložila upravnicima prenoćišta da se postavi spomen-ploča hrvatskom kardinalu kao sećanje na njegovo hodočašće 1937. godine.

Ploču sa natpisom na latinskom ispred ulaza u kapelu postavili su takozvani Vitezovi Svetog groba.

„Ploča je provokativna, jer je to agresivan način da nas ubede da ga smatramo plemenitom osobom, a znamo da to nije“, rekao je Grajf, čije je istraživanje nacističkog logora Aušvic bilo osnova za film „Šaulov sin“ koji je osvojio „Oskara“.

Grajf je takođe poznat po istraživanju Jasenovca za knjigu „Jasenovac: Aušvic Balkana“, logora smrti koji je imao, kako se navodi, čak 57 različitih mehanizama za ubijanje.

Memorijalni centar holokausta Jad Vašem procenjuje da je u Jasenovcu od avgusta 1941. do maja 1945. godine ubijeno 600.000 Srba, a da je ukupno pogubljeno između 600.000 i 800.000 ljudi.

Gideon Grajf (Foto: Pečat)

S druge strane, u Hrvatskoj u Memorijalnom centru Jasenovac se navodi da je ubijeno 83.000 ljudi, a u Memorijalnom centru Donja Gradina u Republici Srpskoj piše da je u Jasenovcu i okolnim logorima ubijeno 700.000 ljudi.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše da li je postavljanje memorijalne ploče na privatnom crkvenom posedu bio neodgovarajući potez, tako da ostaje nejasno da li je Vlada Izraela uopšte konsultovana u vezi sa tim.

Ambasade Hrvatske i Srbije u Izraelu nisu dale zvanične odgovore o ploči, a zahtev za komentar papskom nunciju preneo je rektor Crkve.

Iako, kako se navodi, postoje podaci da je Stepinac pokušao da spasi određene grupe Jevreja i Srba, poput onih koji su bili pokatoličeni ili u braku sa katolicima, Jad Vašem je odbio da ga prizna kao pravednika među narodima 1970. i ponovo 1994. godine.

„To je tragedija Hrvata danas. Oni su ubedili sebe da je taj režim bio u redu i da su se zločinci ponašali korektno… U protivnom bi čitava njihova koncepcija sveta propala“, rekao je profesor, preneo je Tanjug.

Navodi se i da postoji neslaganje između Srba i Hrvata u vezi sa kanonizacijom Stepinca koju je pokrenuo Vatikan.

„Čak i da je Stepinac spasio određen broj Jevreja, to ga ne čini dobrom osobom ili osobom koja je ustala protiv okrutnosti ustaškog režima“, rekao je Grajf.

Oprema: Stanje stvari

(Sputnjik, 30. 9. 2019)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: