fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

GENOCID U SREBRENICI – POLITIČKA PRIČA

Efraim Zurof

Efraim Zurof

Razlog za pokušaj da se zločin u Srebrenici okvalifikuje kao genocid je političke prirode, rekao je predsjednik Udruženja „Simon Vizental“ Efraim Zurof.

Zurof je naglasio da nema potrebe da Srbima objašnjava zašto je to tako.

„To nije genocid i nema razloga da se tako nazove. Razlog zbog čega je nazvan genocidom je politički, i smatram da to ne moram da objašnjavam ljudima ovdje“, rekao je Zurof na konferenciji za novinare povodom sjednice Komisije za uređenje Starog sajmišta.

Zurof je ponovio da se u Srebrenici jeste desio specifičan zločin, ali ne i genocid.

On je konstatovao da mnogi pokušavaju da preinače zločine, uključujući i onaj u Srebrenici u nešto drugo, da bi dobili neku vrstu kompenzacije.

Zurof, koji je član Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu i koji je u Beograd došao na poziv Komisije za uređenje Starog sajmišta, rekao je da je potrebno da se Beograd izgradnjom jednog memorijalnog centra stavi na svjetsku mapu holokausta i da se istina otme od nemara i zaborava.

„U vezi sa dešavanjima iz Drugog svjetskog rata postoji mnogo neznanja, i u tom smislu projekat je veoma važan za Srbiju“, ocijenio je Zurof.

Predsjednik Komisije za uređenje Starog sajmišta episkop slavonski Jovan Ćulibrk naglasio je da je svrha Zurofove posjete Srbiji da se osnuje međunarodno savjetodavno tijelo koje će dati najbolje smjernice kako da se realizuje projekat „Staro sajmište“.

Episkop Ćulibrk je naglasio da je trebalo gotovo sedam decenija da Memorijalni centar „Jad Vašem“ u Izraelu postane ono što je danas, ali da Srbi treba da budu svjesni da je takav centar zbog istine o prošlosti neophodan i njima.

On je rekao da je zamišljeno da kompleks Staro sajmište u budućnosti bude mjesto za pomen žrtvama holokausta, ali i edukativni i istraživački centar u kom će se istraživati zločini i genocid nad jevrejskim, srpskim i romskim narodom.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je grad u čast žrtava holokausta ustanovio 10. maj kao Dan sjećanja, i da će učiniti sve da se u najskorije vrijeme riješe svi imovinsko-pravni sporovi na Starom sajmištu da bi se počelo sa realizacijom projekta, koji ima veliku podršku i državnog vrha Srbije.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

dačić i zurof o memorijalnom centru holokausta staro sajmište

apsurdno i strašno porediti srebrenicu sa holokaustom

Zurof: Evropa žmuri i na fašizam Hrvata – Jadovno 1941.

Stepinac, sveštenik masovnog ubice

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: