fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Genocid u NDH – Pokolj

Istoričari usvojili novi termin za ustaško zatiranje Srba

Krestić, Bastašić, Žutić i Mirić Foto UNS pres centar
Krestić, Bastašić, Žutić i Mirić Foto UNS pres centar

Sistematski državni zločin koji je nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata počinila Nezavisna Država Hrvatska nazvan je – Pokolj. Ovom terminološkom odrednicom srpski narod pridružio se jevrejskom, koji je svoj genocid nazvao Holokaustom, odnosno romskom, koji svoje stradanje naziva Porajmos.

Da zatiranje Srba u NDH dobije svoj termin i preciznu definiciju izborilo se Udruženje „Jadovno 1941“, koje je u izbor naziva i njegovu upotrebu uključilo i istoričare i istraživače. Novi termin u ponedeljak je promovisan u Beogradu, uz ocenu da su Srbi poslednji narod – žrtva genocida koji nije izabrao terminološki naziv za svoju golgotu.

– Genocid nije najprikladniji izraz za monstruozno zatiranje koje je srpski narod doživeo u NDH, jer je reč o pravnom terminu, koji mnogima nije jasan, pa ga često nepravilno koriste – kaže predsednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić. – Umesto toga, mi smo se konsultovali sa istoričarima i izabrali termin „Pokolj„. On se ne odnosi samo usko na jedan metod umorstva Srba u NDH, već na celokupno stradanje.

Podržavajući upotrebu novog termina, akademik Vasilije Krestić naglašava kolektivnu neodgovornost i nemar našeg naroda prema sopstvenim žrtvama. To je, prema njegovom mišljenju, razlog što Srbi do danas nisu osnovali nijedan memorijalni centar, dok ih Jevreji u Evropi imaju najmanje 15.

– Nadamo se da će uskoro početi sa radom memorijalni centar posvećen stradanju Srba u NDH u Banjaluci, ali utisak je da je sve to preskromno – napominje akademik Krestić. – Iako je Tito odavno umro i odavno nemamo od čega da strahujemo, u ovom pogledu smo i dalje titoisti. Osnivanje ovakvih ustanova naša je patriotska, hrišćanska i nacionalna obaveza.

Pod Pokoljem se podrazumeva stradanje više od milion Srba koji su pre 1941. godine živeli na području koje je pokrivala NDH i podrazumeva ekonomski teror i konfiskaciju imovine u privatnom vlasništvu, ograničavanje kretanja i getoizaciju, organizaciju i sprovođenje pojedinačnih, grupnih i masovnih ubijanja, deportaciju u koncentracione logore, prisilni prelazak na katoličku veru i proterivanje na područje okupirane Srbije.

LOGOR SMRTI GOSPIĆ

Istoričar Nikola Žutić iz Instituta za savremenu istoriju podseća da Pokolj obuhvata i sistem koncentracionih logora smrti Gospić, kome se tek poslednjih godina pridaje pažnja.

– Postojao je svega četiri meseca, a za to kratko vreme umorene su desetine hiljada ljudi – kaže Žutić.

Autor: R. DR.

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: