fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Геноцид у НДХ – Покољ

Историчари усвојили нови термин за усташко затирање Срба

Крестић, Басташић, Жутић и Мирић Фото УНС прес центар
Крестић, Басташић, Жутић и Мирић Фото УНС прес центар

Систематски државни злочин који је над православним Србима током Другог светског рата починила Независна Држава Хрватска назван је – Покољ. Овом терминолошком одредницом српски народ придружио се јеврејском, који је свој геноцид назвао Холокаустом, односно ромском, који своје страдање назива Порајмос.

Да затирање Срба у НДХ добије свој термин и прецизну дефиницију изборило се Удружење „Јадовно 1941“, које је у избор назива и његову употребу укључило и историчаре и истраживаче. Нови термин у понедељак је промовисан у Београду, уз оцену да су Срби последњи народ – жртва геноцида који није изабрао терминолошки назив за своју голготу.

– Геноцид није најприкладнији израз за монструозно затирање које је српски народ доживео у НДХ, јер је реч о правном термину, који многима није јасан, па га често неправилно користе – каже председник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић. – Уместо тога, ми смо се консултовали са историчарима и изабрали термин „Покољ„. Он се не односи само уско на један метод уморства Срба у НДХ, већ на целокупно страдање.

Подржавајући употребу новог термина, академик Василије Крестић наглашава колективну неодговорност и немар нашег народа према сопственим жртвама. То је, према његовом мишљењу, разлог што Срби до данас нису основали ниједан меморијални центар, док их Јевреји у Европи имају најмање 15.

– Надамо се да ће ускоро почети са радом меморијални центар посвећен страдању Срба у НДХ у Бањалуци, али утисак је да је све то прескромно – напомиње академик Крестић. – Иако је Тито одавно умро и одавно немамо од чега да страхујемо, у овом погледу смо и даље титоисти. Оснивање оваквих установа наша је патриотска, хришћанска и национална обавеза.

Под Покољем се подразумева страдање више од милион Срба који су пре 1941. године живели на подручју које је покривала НДХ и подразумева економски терор и конфискацију имовине у приватном власништву, ограничавање кретања и гетоизацију, организацију и спровођење појединачних, групних и масовних убијања, депортацију у концентрационе логоре, присилни прелазак на католичку веру и протеривање на подручје окупиране Србије.

ЛОГОР СМРТИ ГОСПИЋ

Историчар Никола Жутић из Института за савремену историју подсећа да Покољ обухвата и систем концентрационих логора смрти Госпић, коме се тек последњих година придаје пажња.

– Постојао је свега четири месеца, а за то кратко време уморене су десетине хиљада људи – каже Жутић.

Аутор: Р. ДР.

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: