Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

GENOCID SISTEMSKI POČINjEN

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/jasenovc a2.JPG

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik istakao je danas da je genocid u Jasenovcu sistemski počinjen i da je neophodno obezbijediti da istina o stradanjima u tom koncentracionom logoru bude kolektivni dio svijesti srpskog naroda.

Dodik je, otvarajući Petu međunarodnu konferenciju o sistemu ustaških logora smrti “Jasenovac”, rekao da će ova međunarodna konferencija sigurno dati značajan doprinos rasvjetljavanju istine o Jasenovcu.

“Genocid u Jasenovcu bitno je uticao na biološki razvoj srpskog, ali i ostalih naroda koji su stradali u tom koncentracionom logoru”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Jasenovac mora biti tema koja se ne smije zaboraviti.

“Vrijednost je da se i u Deklaraciji o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska, vrati kvalifikacija koja je tačna da se u Jasenovcu desio genocid. Narodna skupština RS prihvatiće ovu deklaraciju, a smatram da je tako nešto trebalo uraditi i ranije”, dodao je Dodik.

On je naglasio da su predstavnici Hrvatske dolazili u Jasenovac kada je trebalo da prikažu internacionalizam te zemlje.

“Nismo sigurni da u toj zemlji postoji jasan odnos prema onome što se dogodilo u Jasenovcu. Mislim da bi u Zagrebu, ali i u Beogradu trebalo da bude održana naredna konferencija, kako bi se istina o Jasenovcu širila”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je neophodna izgradnja spomen-područja “Donja Gradina” i snimanje filma o Jasenovcu, kako bi generacije koje dolaze bile upoznate o svemu što se dešavalo u tom koncentracionom logoru.

Član Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu Srboljub Živanović istakao je da posebna pažnja treba da bude posvećena stradanju djece i žena u jasenovačkom sistemu logora smrti, populacije koja čini više od polovine žrtava.

“U ustaškom sistemu jasenovačkih logora stradalo je nešto više od 110 000 djece’, rekao je Živanović.

On je naglasio da je Hrvatska bila jedina zemlja na svijetu koja je imala koncentracioni logor za djecu, koji je bio podijeljen na četiri dijela, a u prvom dijelu bila su djeca uzrasta do jedne godine.

Živanović je istakao da je ova komisija uspjela da prikupi približno 75 000 imena i prezimena stradale djece.

“Ne možemo precizno znati koliko je ljudi stradalo u Jasenovcu. Ubijeno je nešto više od 700 000 Srba, 80 000 Roma i 23 000 Jevreja”, dodao je Živanović.

On je napomenuo da će navedena deklaracija biti poslata parlamentima svih zemalja svijeta, a posebno u zemlje bivše Jugoslavije.

“Jednom se mora glasno i jasno reći istina, a to je da je izvršen strašan genocid u Jasenovačkom logoru”, istakao je Živanović.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja “Jasenovac – Donja Gradina” Vladimir Lukić istakao je da je problematika Jasenovca proširena i na druga stratišta, a posebo na stradanja djece, žena i staraca.

On je naglasio da je donošenje navedene deklaracije veoma važno, kako bi se jasno rekla istina o koncentracionom logoru Jasenovac.

“Očekujemo da će deklaracija biti rušena i zaobiđena, pogotovo jer ćemo protiv sebe imati i Vatikan. Vjerujem da će naredne generacije doživjeti da deklaracija bude prihvaćena u svijetu i da će se i na taj način promijeniti sadašnja slika o Srbima”, zaključio je Lukić.

Učesnici Pete međunarodne konferencije o sistemu ustaških logora smrti “Jasenovac” trebali bi sutra usvojiti Deklaraciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska.

Otvaranju dvodnevne konferencije prisustvovali su premijer Srpske Aleksandar Džombić, ministar prosvjete ulture RS Anton Kasipović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović.

Na konferenciji će biti pročitano više od 60 referata učesnika, najviše svjedočenja preživjelih logoraša.

Prva međunarodna konferencija o sistemu ustaških logora smrti “Jasenovac” održana je 1997. godine u Njujorku, druga 2000. godine u Jerusalimu, treća 2002. godine u Banjaluci i četvrta takođe u Banjaluci 2007. godine.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: