Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Genocid pravi naziv za zločine NDH

Srbi i Romi na putu za Jasenovac (Foto: jewishvirtuallibrary.org)
Srbi i Romi na putu za Jasenovac
(Foto: jewishvirtuallibrary.org)

Demokratska stranka Srbije je pre više od mesec dana podnela Skupštini Srbije predlog o usvajanju Rezolucije o genocidu Nezavisne države Hrvatske, a proteklog vikenda i Udruženje logoraša i potomaka “Jasenovac sistem logora genocida u NDH” izašlo sa sopstvenim predlogom rezolucije i krenulo u prikupljanje 100.000 potpisa da bi se ona našla u parlamentarnoj proceduri.

DSS i udruženje su u ovaj posao krenuli nezavisno, ali potpredsednik te stranke Dragan Maršićanin najavljuje da će stupiti u kontakt sa njima kako bi jedni drugima pomogli, jer im je cilj isti.

Temelj pomirenja

Dragan Maršićanin ističe neophodnost usvajanja dokumenta o genocidu kojim bi se, po njegovom mišljenju utemeljila politika pomirenja.
– Bez suočavanja sa prošlošću nema trajnog mira u regionu – poručio je potpredsednik DSS.

– DSS je pozvao sve parlamentarne stranke da nas podrže, ili da radimo na predlogu teksta koji bi bio zajednički, jer to nije partijsko pitanje. Podržale su nas samo Dveri, ostali do danas nisu odgovorili, kao ni premijer Vučić, od koga smo tražili podršku za usvajanje rezolucije – kaže Maršićanin za “Vesti”.

On ističe da iako je inicijativa DSS naišla na gromoglasno ćutanje, ostaje tračak nade da ipak bude prihvaćena.

Ukazujući da se u javnosti čuje vrlo oštra retorika predstavnika srpske vlasti prema Hrvatskoj, Maršićanin naglašava da se ništa ne čini da se srpski narod koji je tamo ostao, zaštiti.

Da se u Jasenovcu dogodio genocid, ističu i u Udruženju logoraša i potomaka koje će do 27. avgusta prikupljati potpise za ulazak deklaracije na dnevni red Skupštine Srbije. Počasni predsednik Udruženja Milenko Čekić smatra da je krajnje vreme da se zločini NDH nazovu pravim imenom.

– U Hrvatskoj je na delu kontinuitet fašističke ideologije i falsifikovanje istorijskih događaja, umanjenje broja žrtava NDH i veličanje zločinaca koji nisu odgovarali za zločine – kazao je Čekić i nastavio:

– Genocid je izvršen na 45.626 mališana koji su ubijani na kućnim ognjištima, u logorima, streljani, vešani, klani, nabijani na bajonete, ubijani sekirama i spaljivani u kućama, crkvama, krematorijama, bacani živi u jame, u vrećama u bunare, trovani, izgladnjivani do smrti.

Potpredsednika Subnora Vidosava Kovačevića brine jačanje i divljanje fašizma u Hrvatskoj i status srpskog naroda u toj državi.

– Ponovo pevaju ustaške pesme, ustaški pozdravi se veličaju na javnim mestima, a Srbi opet prebrojavaju, uz izjave da ih nema dovoljno da bi ćirilica bila prisutna u Hrvatskoj. To je van svake pameti – ocenjuje Kovačević.

U NDH stradalo 72.464 dece

– Istraživanja bivšeg logoraša Dragoja Lukića govore da je u NDH stradalo 72.464 dece, od čega srpske 54.015, muslimanske 6.017, hrvatske 5.519, jevrejske 2.113 i romske 3.371, a za 1.969 njih se ne zna nacionalnost.

Apel UN i Savetu Evrope

U predlogu tekstova deklaracije Udruženja se potvrđuje se da je NDH izvršila genocid i pozivaju UN, Savet Evrope i parlamenti svih članica UN da prihvate deklaraciju. Poziva se, između ostalog, na kažnjavanje živih zločinaca NDH, sprečavanje poricanja holokausta i genocida nad Srbima i Romima i osuđuju pokušaji rehabilitacije ustaških zločinaca i umanjenje broja žrtava genocida.

Autor: D. Dekić

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Prikupljanje potpisa za usvajanje deklaracije o genocidu u NDH-a

Vučić: Srbi više neće u jame

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: