fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Genocid nad srpskim narodom u NDX da bude međunarodno priznat

Istoričar Čedomir Antić rekao je Srni da bi Srbi trebalo da se izbore za to da zločin nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ kao genocid bude međunarodno priznat i da se angažuju državne institucije, da budu sabrana dokumenta, konačno popisan broj žrtava, da bi se „dobio nekakav argument pred svetom“.

Čedomir Antić
Čedomir Antić

Antić je istakao da bi Srbi trebalo da se izbore da, baš kao što je međunarodno priznat genocid nad Romima, bude priznat i genocid nad njima.

„Ta borba treba da bude slična borbi koju vode Jermeni. Tu borbu treba da vode Srbija, Republika Srpska, ako bog da i BiH, i treba da je preuzmu i neke druge zemlje – naše saveznice širom sveta“, smatra Antić i ističe da je veoma važno učiti iz grešaka iz prošlosti.

Antić je ukazao na to da su Jasenovac i genocid nad Srbima u NDH jeziv zločin koji nema uporednika u 20. vijeku, ali ni u ranijim vijekovima kada je riječ o balkanskim narodima.

„Ne možemo da imamo muzeje koji slabo rade, ne možemo da se poigravamo sa dokumentima, da ih predajemo drugim zemljama, da licitiramo brojevima i ne možemo da imamo neke marginalce i čudake na čelu tih malih ustanova u kojima radi nekoliko ljudi“, napominje Antić.

On je ocijenio da bi za početak o svemu trebalo razmišljati u kontekstu Holokausta, velikog zločina koji je inspirisala Njemačka, a koji je izvršen nad Jevrejima.

Navodeći da je Jasenovac jedini djelimično zaboravljeni logor smrti u Evropi, Antić kaže da „Srbija iz određenih razloga ne neguje uspomenu na taj strašni logor i genocid kako bi trebalo“, u BiH se zločin u Jasenovcu relativizuje, a u Hrvatskoj je taj zločin odavno relativizovan i većina građana Hrvatske uopšte ne shvata šta je bio Jasenovac.

Prema njegovim riječima, pitanje Jasenovca treba da bude uključeno u udžbenike i školske programe.

„To je dugo bilo relativizovano, a onda su jedno vreme naši udžbenici i programi ličili pomalo na hrvatske i bošnjačke u njihovom nastojanju da građanski rat i pojedinačne zločine pretvore u patnju svojih naroda i prikriju učešće širokih slojeva svog stanovništva u Hitlerovom novom poretku“, rekao je Antić.

Antić je napomenuo da Srbi treba da se ponašaju kao zrela, ozbiljna nacija i ne treba da ovo koriste u političke svrhe ili da na toj velikoj tragediji grade nacionalni identitet, kako čine neki narodi.

„Može se porediti sa Holokaustom, međutim bilo bi loše da to što se dogodilo Srbima danas koristimo u bilo kakve političke svrhe. Ne treba da gradimo nacionalni identitet na toj žrtvi i velikoj tragediji, zločinu i nesreći. Loše je kada neki narod, pa makar i deo svog identiteta gradi na nesrećama koje je proživeo. Ne mislim ni da država Izrael na pravi način radi kada je reč o Holokaustu. Takav zločin ne može biti upotrebljen u političke svrhe. Tako mislim i kada je reč o Holokaustu, i kada je reč o Srebrenici, i kada je reč o Jasenovcu – oni imaju političko značenje, ali ne smeju biti upotrebljavani“, rekao je Antić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Čedomir Antić: Genocidi i inkvizicije | Jadovno 1941.

Čedomir Antić: Srbija mora biti istrajna u dokazivanju …

Čedomir Antić: Surove istine o logoru smrti | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: