fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ГЕНОЦИД ЈЕ ПОЧИЊЕН У „ОЛУЈИ“, А НЕ У СРЕБРЕНИЦИ

Милоjко Будимир

Милоjко Будимир

Предсjедник Асоциjациjе избjегличких и других удружења Срба из Хрватске Милоjко Будимир оциjенио jе да се прави геноцид догодио за вриjеме хрватске акциjе „Олуjа“, а не у Сребреници гдjе се догодио злочин.

Будимир jе истакао да очекуjе да Велика Британиjа или нека друга држава чланица Савjета безбjедности УН предложи резолуциjу коjом би били санкционисани сви злочини коjе jе починила Хрватска над своjим грађанима српске националности и да буду коначно осуђени починиоци.

„У Сребреници се десио злочин jер заробљеници се не смиjу убиjати, то jе био злочин из освете, али ниjе и геноцид ако се правно гледа дефинициjа геноцида“, навео jе Будимир у саопштењу.

Он jе оциjенио да jе Сребреница некоме требало да послужи као оправдање правог геноцида коjи се десио непуних мjесец дана послиjе тог злочина, када jе у акциjи хрватске воjске и полициjе „Олуjа“ прогнано готово цjелокупно српско становништво са подручjа Краjине.

Будимир jе напоменуо да jе у „Олуjи“ убиjено више од 2.000 цивила и уништено око 40.000 српских кућа, потпуно спаљено 380 српских села, опљачкан и уништен наjвећи део приватне имовине.

„Остаjе питање каква jе у свему томе била улога УН у чиjоj jе надлежности била Сребреница као демилитаризована зона. И простор Републике Српске Краjине био jе под заштитом УН коjе нису биле на нивоу задатка да заштите краjишке Србе и њихову имовину, него су их препустили на милост и немилост хрватским воjним и полициjским снагама“, навео jе Будимир.

Будимир jе додао да jе избjеглим и прогнаним Србима из Хрватске тешко било обjаснити зашто jе jош 2010. године у Скупштини Србиjе „селективним доношењем Декларациjе о Сребреници дошло до срамног раздваjања жртава“.

Он сматра да помирење народа на западном Балкану мора да буде засновано на научно утврђеноj истини о свему што се дешавало у прошлости, како се сукоби никад више не би поновили.

„То би, свакако, требало да доведе и до одустаjања од пропагандног мита о домовинском рату у Хрватскоj, као и до тога да се ‘Олуjа’ више не слави као `дан побjеде и домовинске захвалности` jер jе у њоj, као и ‘Бљеску’ и другим операциjама етнички очишћен српски народ из краjева у коjима jе вековима живео“, напоменуо jе Будимир.

Он jе подсjетио да се Асоциjациjа избjеглица дуже вриjеме залаже да у Скупштини Србиjе буде усвоjена резолуциjа о статусу избjеглих и прогнаних Срба из Хрватске, у коjоj би била дефинисана статусна питања коjа се односе на Србе у Хрватскоj и коjу би требало упутити Европском парламенту и осталим органима ЕУ.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

БУДИМИР: НАУКА ДА СПРИЈЕЧИ ФАЛСИФИКОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ

СРБИ ЋЕ ХРИШЋАНСКИ ОБИЉЕЖИТИ 20 ГОДИНА ОД „ОЛУЈЕ …

БУДИМИР: НАСТАВАК ЗАСТРАШИВАЊА СРБА – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: