fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Геноцид или суицид

Сада jе на држави Србиjи да ћути и посматра, и да се не залеће у решавању оних 60.000 албанских захтева за српске документе. Србима се први пут пружа шанса да одиграjу на фактор времена и све ће доћи на своjе

Ратко Дмитровић

Ратко Дмитровић


Албански писац, Исмаил Кадаре, коjи већ децениjама живи у Францускоj, огласио се поводом мистериозног исељавања Албанаца с Косова и Метохиjе. Ниjе му jасно, каже, о чему се ту ради, зашто одлазе „са своjе земље“. Кадаре процес коjи, истина, ниjе баш лако обjашњив, назива геноцидом – расељавање jе jедна од наjозбиљниjих форми геноцида и води ка уништавању нациjе, вели – изражаваjући страх да jе Косово на путу уништења.

Шта jе на сцени? Да ли jе пукла „љубав“ Албанаца и великих сила? Ниjе ли све ово што се догађа на рубном простору Евроазиjе, у Грчкоj, горе на кавкаском гребену, спустило акциjе косметских Албанаца на за њих трагично низак ниво. Ниjе ли им саопштено да ће убудуће сами морати да брину о себи?

Други приступ анализе феномена бежања Албанаца с Косова каже да се таj географски простор претворио у нови облик феудалног уређења друштва у коjем jедан слоj живи изузетно добро, од препродаjе дроге и криминала у целоj Европи, док већина нема посла, нема од чега да живи и терана хемиjским реакциjама тела тражи место за преживљавање.

Покидано jе готово све што jе у косовском друштву имало традиционалну нит. До пре двадесетак година просек деце по албанскоj породици на Косову био jе преко четири. Сада jе jедва двоjе. Њихово село, упориште традициjе и опстанка изумире (као и на целом Балкану), криза у Европи сасекла jе породичне дотациjе из диjаспоре; производње на Косову нема, индустриjа не постоjи (осим индустриjе опиjата), а постотак оболелих од карцинома и других малигних болести високо jе изнад европског. То су им подарили њихови „ослободиоци“ 1999. године. Страни амбасадори и мисиjе на Косову не користе ни воду ни храну с Косова. Радиjациjа jе дубоко у ланцу прехране на Косову. Знаjу то, боље од свих нас, ови што беже с Косова, а реч jе, то jе податак коjи ниjе довољно познат, о младим и релативно образованим људима.

Неко jе ових дана казао да Албанци никада ништа колективно нису радили без смишљеног циља, плана и организациjе. Претпоставља се да иза масовних одлазака стоjе албански политички лидери коjи мисле да им jе то пресудна карта у Бриселу. Да ли jе и каква jе, видећемо. Веома брзо.

Због чега Кадаре спомиње геноцид? Како то да геноцид ниjе било протеривање с Косова 250.000 Срба, по окончању НАТО бомбардовања? И како то jедан народ сам над собом спроводи геноцид? Терминолошки jе исправниjе суицид, али то онда тражи много, много озбиљниjу анализу.

Актуелна мука Албанаца с Косова и Метохиjе пролази без српске руке. До сада, а то траjе вековима, било jе другачиjе, Срби су били криви за све. Сада jе на држави Србиjи да ћути и посматра, и да се не залеће у решавању оних 60.000 албанских захтева за српске документе. Србима се први пут пружа шанса да одиграjу на фактор времена и све ће доћи на своjе. Пропао jе проjекат државе Косово. Не jауче Кадаре узалуд.

Пише: Ратко Дмитровић

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести: Ратко Дмитровић

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: