Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Geni kameni

Grafiti u Hrvatskoj
Grafiti u Hrvatskoj

Đaci na đake – samo jedan od ovogodišnjih napada iz mržnje: U velikom broju slučajeva, baš kao i prilikom napada na učenike Srpske pravoslavne opšte gimnazije, omiljeno oružje napadača je kamen.
Nakon što ih je u autobusu javnog prijevoza izvrijeđala po nacionalnoj osnovi i to bez reakcije ostalih saputnika, grupa srednjoškolaca prošli je petak kamenjem napala svoje vršnjake, učenike zagrebačke Srpske pravoslavne opšte gimnazije.

Kamenovanje je nastavljeno nakon što su gimnazijalci ušli u dvorište svoje škole, pa je osim stakla na ulazu u Gimnaziju oštećen i duhovni centar u kojem stanuje mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Većina medija o ovom događaju izvijestila je kao da se radi o ‘neviđenom vandalskom djelu’. Barem ako je riječ o Hrvatskoj, članici Europske unije, i to u 2015. godini.
No da je ovaj događaj daleko od ‘incidenta’, kako su ga okarakterisali ti isti mediji, uskoro je potvrdio Slobodan Lalić, v.d. direktor Gimnazije. Prema njegovim riječima, slični napadi su učestali. Štaviše, oni čine tek mali dio zabilježenih slučajeva etnički motivisanog nasilja, netolerancije i govora mržnje usmjerenih protiv Srba u Hrvatskoj koji su u posljednje tri godine u konstantnom porastu.

Eskalacija nasilja prema Srbima svoj je vrhunac dosegla u ovoj godini. Nikada veći broj uzroka, u koje se pribrajaju militarizacija povodom 20. godišnjice ‘Oluje’, antićirilična kampanja ozakonjena izmjenama statuta Grada Vukovara, korištenje nacionalističke retorike tokom predizborne kampanje i govor mržnje koji bez sankcija gotovo svakodnevno proizvode desno orijentisani mediji, za posljedicu imaju veliki broj oštećene i uništene imovine, verbalnih prijetnji i fizičkih napada. Posebno zabrinjava porast prijetnji smrću upućenih na račun onih koji su o ovim događajima spremni javno progovoriti.

Za razliku od onih koji šalju prijetnje, koji preferišu sprejeve, ključeve i kompjuterske tastature, omiljenim se oružjem napadača u najvećem broju slučajeva, baš kao i u onom srpske Gimnazije, pokazao kamen.
Zbog straha od daljnjeg šikaniranja i nepovjerenja u institucije, najveći broj žrtava ne prijavljuje prijetnje i napade. A oni rijetki koji dospiju u javnost u pravilu ne nailaze na osudu od strane pripadnika političkog vrha.

Tako su i slučaj napada na učenike pravoslavne gimnazije za sada osudile jedino nevladine organizacije, koje su 9. novembra, odnosno tri dana nakon napada, obilježile Međunarodni dan borbe protiv fašizma. Taj datum izabran je u sjećanje na Kristalnu noć, kad su u nacističkoj Njemačkoj premlaćivani i ubijani oni koji su u svijesti svojih sugrađana bili strano tijelo.
Mnogi od njih bili su kamenovani.

Piše: Tamara Opačić

Izvor: Novosti

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: