Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

General Lazarević: NATO mislio da će za tri dana slomiti otpor Vojske Jugoslavije

Nijesmo i nećemo dozvoliti reviziju istorije. Nećemo dozvoliti da se prekrajanjem prošlosti opravdavaju događaji iz devedesetih u našoj zemlji, niti pristati na to da su sve žrtve iste. Ponosni smo na svoju istoriju i nećemo dozvoliti da nam je drugi pišu.

General Vladimir Lazarević

Zato smo pokrenuli ediciju „Ratnik“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na tribini „Pokušaj revizije istorije“ na štandu Ministarstva odbrane na Sajmu knjiga, na kojoj su učestvovali i akademik prof. dr Darko Tanasković i prof. dr Mile Bjelajac.

General-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, tada komandant Prištinskog korpusa, zahvalio je predsjedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću, ministru odbrane Aleksandru Vulinu i Ministarstvu odbrane što su omogućili da edicija „Ratnik“, edicija istine i nezaborava, ugleda svjetlost dana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Govoreći o knjizi, general Lazarević je naglasio da je neophodno dobro razumjeti situaciju na Kosmetu 1998. godine, pojašnjavajući da je jedinica kojom je komandovao već tada vodila rat protiv albanskih terorista.

-Ratne 1999. godine Prištinski korpus se nalazio u strategijskoj klopci. Tada je počeo jedan od najasimetričnijih ratova do sada vođenih u istoriji ratovanja, jer je rat sa dva kontinenta vođen protiv SR Jugoslavije, u kojem je NATO koristio najsavremenije naoružanje, jaku propagandu i psihološko ratovanje, rekao je general Lazarević.

On je istakao da, iako je ideja agresora bila da za svega tri do četiri dana slomi otpor Vojske Jugoslavije, ubije 20.000 hiljada pripadnika Prištinskog korpusa, porobi Srbiju i ponizi srpski narod, to mu nije pošlo za rukom.

Promocija Edicije „Ratnik“, foto: MO Srbije

Zadaci Prištinskog korpusa bili su sačuvati živu silu i ratnu tehniku od uništenja, braniti i odbraniti državnu granicu i integritet SRJ na frontu od 251 kilometra, ugušiti terorističku pobunu na teritoriji Kosova Metohije i sačuvati narod od terora albanskih terorista. Te gotovo nemoguće zadatke, pripadnici Prištinskog korpusa uspjeli su da izvrše u najtežim uslovima – rekao je general Lazarević, naglasivši da je ponosan na svoju jedinicu što je u tome uspjela, a da je neprijatelj imao efikasnost samo u uništavanju simulatora i lažnih meta, a ne stvarne ratne tehnike.

General Lazarević je, uz sve prisutne, među kojima su bili mnogi njegovi saborci, još jednom prošao hodnicima sjećanja i prošao kroz svoj ratni dnevnik, apostrofirajući one dane kada su se odvijale najžešće borbe, dodajući da je naša Vojska na Kosovu i Metohiji dokazala da ima dušu, sačuvala je obraz i činila dobra djela. Ta i takva vojska uspela je da odbrani slobodu naše zemlje.

Prema riječima general-potpukovnika u penziji Mladena Ćirkovića, u to vrijeme komandanta 15. oklopne brigade u sastavu korpusa, pravoovremene odluke komande Prištinskog korpusa u pogledu izmještanja jedinica iz kasarni, stvaranja povoljnih formacijskih sastava van mirnodopskih lokacija na prostorima koji su značajni sa stanovišta dominacije, omogućile su da se izbjegne „hrvatski scenario“ i da jedinice budu blokirane u kasarnama. Zahvaljujući tome, naglasio je Ćirković, jedinice Prištinskog korpusa bile su operativne i mobilne.

Međunarodni faktor je bio taj koji je pripremio teritoriju Kosova i Metohije za bombardovanje, vraćanjem jedinica u kasarne i na mirnodopsku formaciju – rekao je general Ćirković i naglasio da je Prištinski korpus, uprkos tome, uspio da radnjama i postupcima sačuva ljude i tehniku, jer je početak bombardovanja dočekan sa raseljenim sredstvima i van kasarni.

Stalno u pokretu, oslonjeni na sebe, varajući neprijatelja i navodeći ga na pogrešan put, sveli smo gubitke na minimum – rekao je general Ćirković i podsjetio da je brigada kojom je komandovao imala veliki broj glomazne tehnike, koja je bila dobro maskirana i na taj način sačuvana.

On je posebno istakao ulogu, požrtvovanost i odanost svojoj državi vojnika na odsluženju vojnog roka, koji su junački izdržali sve ratne napore i zaslužuju svako poštovanje.
General Ćirković je naglasio da edicija „Ratnik“ zaslužuje svaku pažnju i pohvalu, jer omogućava da se istina čuje neposredno od učesnika tih dešavanja.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

„NATO je 1999. godine počinio ekocid u Srbiji“

Dokazi, pa tužbe za NATO bombardovanje | Jadovno 1941.

General NATO: Bombardovanje 1999. kao napad na Nagasaki …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: