fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Генерал Ђукић на тихој ватри

Уважен захтев одбране да Суд БиХ пошаље комплетну документацију, с обзиром на то да су утврђене бројне нелогичности везане за наводно гранатирање Трга Капија у Тузли 1995. године

Чека одлуку суда у Београду: Новак Ђукић (у плавој јакни)
Чека одлуку суда у Београду:
Новак Ђукић (у плавој јакни)
приликом изласка из затвора

Виши суд у Београду још једном је одложио рочиште на коме је требало да се разматра захтев Министарства правде БиХ да се ратификује пресуда против генерала Војске РС Новака Ђукића осуђеног на 20 година затвора.

Ђукић је осуђен због наводног злочина почињеног на Тргу Капија у Тузли, 25. маја 1995. године, кад је од последица експлозије убијено 71, а рањено 150 људи. Виши суд у Београду је на рочишту у петак уважио захтев Ђукићеве одбране да пре доношења коначне одлуке ипак прегледа комплетни судски спис из Сарајева.

– Ново рочиште је заказано за 1. јун, а видећемо да ли ће овог пута Суд БиХ услишити налог Вишег суда да достави комплетна документа зато што смо то тражили још пре месец дана. У случају да Сарајево достави комплетне списе, остаје да их Суд у Београду пажљиво прегледа и онда утврди да ли је тај поступак био правичан или не. Уверен сам да ће на овај начин бити видљиви сви недостаци поступка у Сарајеву – каже за „Вести“ Ђукићев адвокат Милорад Константиновић.

Кривичне пријаве

Генерал Ђукић је пре десетак дана изашао у јавност тврдњом да није осуђен на основу чињеница, већ „претпоставки“ и „монтираног процеса“, због чега је поднео кривичне пријаве против главног судског вештака Берка Зечевића и НН особе за коју верује да је „извршила притисак“ на суд.
– Случај злочина у Тузланској капији накнадно су проучавали експерти из Србије, али и Француске, Израела и Чешчке и сви су дошли до закључка да „последице које су наступиле на терену апсолутно искључују пројектил топа од 130 мм“ – објаснио је Ђукић.

Он објашњава да генерал Ђукић није могао да присуствује овом рочишту зато што му се здравствено стање неколико дана раније драстично погоршало, па је ургентно примљен у болницу.
Како су „Вести“ већ писале, бројни правни стручњаци, али и независни судски вештаци из Србије и иностранства указују на низ нелогичности кад је реч о наводном гранатирању Трга Капија у Тузли 1995. године. Војни експерти и вештаци из Француске, Чешке и Израела недавно су утврдили да граната испаљена с положаја босанских Срба није могла да произведе толике људске губитке као што стоји у пресуди.

Истовремено, некадашњи судија Уставног суда БиХ Крстан Симић објаснио је за наш лист да пресуда из Сарајева садржи неколико елемената „очигледне повреде права на правично суђење“, а да правосуђе Србије сада има прилику да исправи велику неправду.

– Приликом доношења те пресуде, правосуђе у Србији требало би да успостави исте стандарде као када је донета ослобађајућа пресуда у процесу који се пред Апелационим судом у Београду водио против Илије Јуришића који је био оптужен за злочин над припадницима ЈНА маја 1992. године у Тузли. Те две пресуде су готово идентичне, па отуда сматрам да генералу Ђукићу треба обезбедити идентичне стандарде који су успостављени у случају Јуришић. У супротном би се радило о дискриминацији и било би нарушено начело правне сигурности, те стандарда која је успоставила сама Србија – истиче Симић.

Аутор: Ћ. Баровић

Извор: Вести онлине

 

Везане вијести:

Српска граната није убила људе у Тузли | Јадовно 1941.

Вештак монтирао Тузланску капију

Ивошевић: Захтјев за понављање поступка Н. Ђукићу | Јадовно

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: