Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

„Gazimestanski govori“ sa suprotne strane

Franjo-Tudjman2.jpg

Franjo Tuđman: „NDH nije bila samo puka kvinsliška tvorevina i fašistički zločin, već i izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda.“ (24. 02. 1990, Prvi opšti Sabor HDZ-a)

Milan Kučan: „Zahtevamo ISKLjUČIVO konferedativni status, a ako ga drugi ne prihvate moraćemo da tražimo mjesto u Evropi kao suveren narod sa svojom državom.“ (12. 07. 1990)

Alija Izetbegović: „Ukoliko se Hrvatska i Slovenija izdvoje, BiH neće ostati sa ostatkom Jugoslavije.“ (16. 09. 1990, Velika Kladuša)

Franjo Tuđman: „Ovakva Hrvatska država nema uvjete za život, ali Hrvatska čak sa granicama banovine ima.“ (1991)

Kiro Gligorov: „Makedonija ne prihvata nijedan oblik krnje federacije, niti može da se složi sa predlogom asimetrične federacije“ (25. 02. 1991)

Alija Izetvegović: „Zbog suverene BiH ja bih žrtvovao mir, a za taj mir u BiH ne bih žrtvovao njenu suverenost!“ (27. 02. 1991)

stjepan mesic1.jpgStipe Mesić: „Postojeća Jugoslavija više nije naša sudbina i samo po sopstvenoj volji možemo u takvoj zemlji dalje da živimo“ (28. 05. 1991)

Alija Izetbegović: „Bosna je suverena i takva će i ostati, jer iza toga stoji najveći deo njenog naroda i međunarodna javnosti.“ (12. 11. 1991)

Stipe Mesić: „Mislim da sam obavio svoj zadatak – Jugoslavije više nema i hvala vam lijepa.“ (5. 12. 1991)

Alija Izetbegović: „Mi nismo imali drugog izbora nego da tražimo nezavisnost i međunarodno priznanje. Radi se o tome da nam je ostao izbor hoćemo li biti nezavisni i ravnopravni ili da ostanemo u sastavu Velike Srbije. Ako federalna Armija pokuša da nas napadne zatražićemo pomoć od naših prijatelja, na prvom mjestu od Turske. Tražićemo da se na granicama BiH postave mirovne snage UN-a. U mirovnim snagama su neophodne i turske vojne jedinice.“ (23. 12. 1991)

Haris Silajdžić: „Mi smo kopija Turske koja se otvara prema Evropi. Zbog toga pridajemo značaj prijateljstvu Turske i verujemo da će naše prijateljstvo koristiti Turskoj.“ (20. 01. 1992)

Franjo Tuđman: „Hrvatska mora biti čvrst oslonac za osiguranje nacionalnih prava i težnji hrvatskog naroda u BiH.“ (24. 02. 1992)

Alija Izetbegović: „U izboru između mira i slobode, nemamo nikakve dileme – opredelićemo se za slobodu. U ovoj borbi nema predaje, predaja znači smrt!“ (15. 05. 1992)

Franjo Tuđman: „Gospodo, bosansko-hercegovačko pitanje je jedno od bitnih pitanja hrvatskog naroda u cjelini, Republike Hrvatske kao suverene međunarodno priznate države i neka to shvate svi Hrvati u BiH. To nije samo pitanje Hrvata u BiH, to je problem hrvatske države, hrvatskog naroda u celini. Zašto? Zato što je to i povijesno i geopolitički povezano sa Hrvatskom zbog NEPRIRODNIH granica sadašnje države Hrvatske, zbog BiH ovakve ili onakve…“ (17. 09. 1992)

Stipe Mesić: „Vi, Hrvati iz iseljeništva, Vi ste omogućili svojim sudjelovanjem u odbrani Hrvatske, Vi ste odlučili tu sudbonosno bitku, mi tamo u Hrvatskoj i Vi ovde kao naša RATNA industrija udruženi mogli smo osloboditi do sada dva trećine Hrvatske, a Boga mi ćemo i onu jednu trećinu. I ne samo tu trećinu, moramo reći da ćemo zajedno sa muslimanima osloboditi BiH jer Hrvatska ne može bez BiH niti BiH može bez Hrvatske.“ (1992)

alija izetbegovic 2.jpgAlija Izetbegović: „Mi bi dali prednost pregovorima samo ako bi pregovorima mogli da postignemo ono što vojno želimo da postignemo.“ (22. 06. 1992)

Stipe Mesić: „U Drugom svjetskom ratu Hrvati su dva puta pobedili. Mi nemamo razloga se nikome ispričavati. Ovo što traže od Hrvata – ajde idite kleknuti u Jasenovac. Mi nemamo pred kim šta klečati. Mi smo dva puta pobedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobedili 10. travnja kada su nam Sile Osovine priznale Hrvatsku državu i pobedili smo jer smo se na kraju rata opet našli za pobjedničkim stolom.“ (1992)

Franjo Tuđman: „Hrvatska je bila zainteresirana za to da se BiH AKO ŽELI OPSTATI uredi tako da hratski narod u njoj bude suveren da na njegovom području nema nikakve druge vlasti do li HRVATSKE vlasti.“ (1993)

Franjo Tuđman: „Sretan sam što nisam oženjen Srpkinjom ili Židovkom.“ (izjava za sva vremena)

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/nova-srpska-misao.JPG

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: