fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Gabrijel: Istorijsku krivicu za logore snosi samo Nemačka

Nemački ministar spoljnih poslova smatra da je sveobuhvatno suočavanje sa sopstvenom istorijom i sopstvenim zločinima večna moralna obaveza Nemaca

Foto: AP
Foto: AP

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel ukazao je danas povodom usvajanja spornog zakona o holokaustu u Poljskoj da istorijsku krivicu za logore smrti snosi samo Nemačka i da je svest o tome deo današnjeg nemačkog identiteta.

„Nema ni najmanje sumnje u to ko je odgovoran za logore smrti, ko je njima upravljao i tamo ubio milione evropskih Jevreja. To su bili Nemci. Ovo organizovano masovno ubistvo izvela je naša zemlja i nijedna druga. Tu ništa ne menjaju pojedinci kolaboracionisti“, rekao je Gabrijel.

On je dodao da je sveobuhvatno suočavanje sa sopstvenom istorijom i sopstvenim zločinima večna moralna obaveza Nemaca, s obzirom na zločine koje su počinili Nemci i Nemačka i u Poljskoj.

„Svest o ovoj istorijskoj krivici je deo današnjeg nemačkog identiteta u našoj demokratskoj državi i ključni konsenzus svih demokratskih snaga u našoj zemlji“, naveo je Gabrijel u izjavi objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

On je rekao da je godinama organizovao i vodio mlade u obilazak Aušvica i Majdaneka te da mu na licu mesta ništa nije bilo jasnije od činjenice da se radi o nemačkim koncentracionim logorima koji ne pripadaju Poljskoj.

„Jer trebalo je uništiti i poljsku kulturu takođe kao i sav jevrejski život. Tri od šest miliona ubijenih Jevreja bilo je iz Poljske“, rekao je on.

Zbog toga, kako je dodao, Poljaci mogu da budu sigurni da Nemci odbacuju i najoštrije osuđuju svaku vrstu falsifikovanja istorije kao što je upotreba pojma „poljski koncentracioni logor“.

Poljski parlament usvojio je nacrt zakona po kojem je kažnjivo iznošenje tvrdnji o eventualnoj umešanosti Poljske u nacističke zločine na njenoj teritoriji, a zabranjuje se i da se nacistički logori smrti nazivaju „poljskim“.

Usvajanje zakona naišlo je na oštro reagovanje Izraela i SAD.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Varšava neće ograničiti debatu o Holokaustu

Memorijalni centar Holokausta kritikovao zakon Poljske

Poljski Senat usvojio sporni zakon o holokaustu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: