fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Fond: Gojko Matić – selo Divoselo

Divoselo

G. Gojko Matić ustupio je Arhivu Srba u Hrvatskoj svoje zapise i memoarsko gradivo o selu Divoselu.

Željeli bismo mu zahvaliti, ponovivši njegov apel. Osnovna poruka, o kojoj javnost malo zna, a što bi se željelo istaknuti je da se  05.08.1941.g. u selu dogodio strašan zločin. Ustaše su izvršile masovan pokolj u kojem je stradalo  907 nevinih duša, žitelja sela Divosela, te susjednih Čitluka i Ornica. Mnoštvo ljudi okupljeno je u predjelu Kruškovače.

Narod  je došao, ne sluteći zlo. Kad je pokolj počeo, nastao je paničan vrtlog, uplašena lica, izbezumljena od
straha, dozivanja i krici. Za g.Matića, živog svjedoka ove tragedije, tada dječaka od 12 godina, slika je ostala neizbrisiva. Sva ta tužna lica pratila su ga cijeloga života.

U nekadašnja vremena, prije II svjetskog rata, Divoselo je bilo veliko selo u kojem je sve vrvjelo. G.Matić u svom apelu navodi da su  pomenuta sela brojala 2800 duša, a Srpska pravoslavna crkva 1924.g. imala je popisanih 3551 žitelja toga kraja. U teške dane II svjetskog rata ustaše su harale mirnim srpskim selima i ubijali nedužne civile, žene, djecu, starce.  Cilj je bio da netragom nestane srpski narod, da se ne spominje, kao da nikada ovdje nije ni postojao.Ukupno je u ratu stradalo 1300 seljana. U sjećanje na žrtve svoga naroda u selu je podignut Spomen-dom. Kada se
povede  razgovor o vremenu i prikaže cijeli kalendar događanja i faza života, javnosti možemo predstaviti jedno uništeno selo, tipično za povijest srpskog naroda u Hrvatskoj. Zaključujemo- Divoselo je simbol genocida. To je ono što želi istaknuti g. Matić, za sve Divoseljane i susjedne Čitlučane, sve pripadnike srpskog naroda čiji su najmiliji stradali samo zato jer su tako nalagali fašistički zakoni Nezavisne države Hrvatske. Poslije tih teških godina, bez obzira na svu tragediju, Divoseljani su znali krenuti dalje. Uzdignuli su svoje selo, ne zaboravaljajući tragediju, ali spremni na novi život, ojačani nadom u bolje. Bez obzira na nekadašnje ratne strahote, selo je ponovo oživjelo. Organizirali su život, trošne kućice zamjenili udobnim domovima, primjereno 20.stoljeću.

Nažalost, 1993.g., u akciji Medački džep, selo je ponovo sravnjeno. Pitamo se dali će se ikada obnoviti, ili će samo u Arhivu Srba ostati zapis da je nekada postojalo selo Divoselo koje je 1993.g. Hrvatska vojska do temelja uništila. Danas se u Divoselo može otići jedino zbog komemoracije. Zar ovaj apel ne govori mnogo. G.Matić progovorio je u ime svog sela i svih nedužnih žrtava svoga naroda. Stoga ga Arhiv Srba podržava i pridružuje mu se.

Sofija Pejnović

 

Vezane vijesti:
– Ratnici od puške manji – Gojko Matić 

– Obnovite Spomen – dom u Divoselu!

– DIVOSELO – ZLOČINOM DO PUSTOŠI – ZAPISI ILIJE VUJNOVIĆA

– Knjiga: Prof. Mile Rajčević: “ Divoselo, Čitluk i Ornice u vremenu i trajanju „

 

Izvor: SNV – Arhiv Srba u Hrvatskoj

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: