fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

FOND „DIJASPORA ZA MATICU“ ZNAČAJNO POMOGAO SRPSKU

Sjednica Udruženja

Sjednica Udruženja
„Fond dijaspora za maticu“

Udruženje „Fond dijaspora za maticu“ tokom prošlogodišnjih poplava u značajnoj mjeri je pomogao da se u Republici Srpskoj saniraju posljedice te elementarne nepogode, a pomoć Fonda od 250.000 evra omogućio je realizaciju pet projekata u Srpskoj.

„Fond dijaspora za maticu“ je, čim se ukazala potreba da se pomogne poplavljenima u Srpskoj, uputio najpre jednokratnu pomoć od 25.000 evra, a zatim je u dogovoru sa Vladom Republike Srpske uslijedila i pomoć Fonda od 250.000 evra, rekao je Srni pred početak redovne godišnje Skupštine Udruženja „Fond dijaspora za maticu“ direktor Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

On je tim povodom u „Sava centru“, predstavnicima Fonda i sunarodnicima koji žive i rade u inostranstvu, pročitao pismo zahvalnosti premijera Republike Srpske Željke Cvijanović.

„Svi donatori i svi dobrotvori su nama u Republici Srpskoj jednako važni, ali, ipak, naročitu zahvalnost dugujemo Udruženju `Fond dijaspora za maticu` i našim sunarodnicima koji žive u inostranstvu“, ističe u pismu Cvijanovićeva.

Neprocjenjiva je, dodala je ona, ne samo materijalna pomoć koju je ovaj fond uputio, već i moralna podrška koja je svima u Srpskoj pokazala da Srpska nije sama u teškim vremenima.

„Našu zemlju su prošle godine pogodile katastrofalne poplave koje su prouzrokovale ogromnu materijalnu štetu u velikom broju naših opština i gradova, na stambenim, privrednim i energetskim objektima, saobraćajnoj i komunalnoj infrastrukturi, na objektima javnih službi i ustanova, privredi i poljoprivredi“, istakala je u pismu Cvijanovićeva.

Tokom poplava evakuisano je, podsjetila je, više od 35.000 lica.

„Više od 40 odsto teritorije Republike Srpske pretrpilo je oštećenja, uništeni su putevi, mostovi, bolnice, škole, vrtići. Oko 58 odsto od ukupnog broja stanovništva Srpske bilo je izloženo ili je osjetilo štetne posljedice ove katastrofe“, dodaje se u pismu Cvijanovićeve.

Materijalna šteta sanirana je postepeno, dodala je. Vlada je utvrdila set mjera kojima je trasiran put za obnovu Republike Srpske i osnovala Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

„Zahvaljujući solidarnosti i humanosti i odgovornom radu, obnovili smo porodični, privredni i institucionalni život u Republici Srpskoj. Zahvaljujući vašoj podršci u opštinama Šamac i Novi Grad biće rekonstruisane sportske sale u osnovnim školama, u opštini Čelinac sanira se objekat Centra za kulturu, u Zvorniku finansira se izgradnja oštećenog cjevovoda i rezervoara za vodu, a u opštini Lopare finansira se obnova pet kuća uništenih u klizištima“, dodala je Cvijanovićeva u pismu upućenom Fondu.

Narod Republike Srpske, dodala je ona, zahvalan je svim državama, organizacijama i pojedincima koji su pomogli.

„Moram da se osvrnem i na brojne primjere solidarnosti unutar Republike Srpske. Srpska je puna heroja koji su, ne štedeći svoj život ni snagu, radili sve što je bilo u njihovoj moći da pomognu ljudima. Sve to me danas čini ponosnim premijerom jedne male zemlje sa velikim srcem“, navodi se u pismu.

Prema njenim riječima, svi su maksimalno angažovani i svi zajedno nastupaju i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Vlada Republike Srpske – da kroz značajne kontakte pomognu narodu i da ostvare šanse za novi početak u ekonomskom smislu jer su (prošlogodišnje) poplave nanijele ogromne štete privredi.

Srbija je od ovog fonda dobila 750.000 evra za sanaciju poplava. Obrenovac je dobio 11 miliona dinara (oko 91.700 evra) pomoći za rekonstrukciju i popravku 22 porodične stambene zgrade. Pomoć su dobile i opštine Krupanj, Paraćin, Koceljeva, Osečina i Kladovo u Srbiji, rekao je bivši diplomata i direktor Udruženja „Fond dijaspora za maticu“ Živadin Jovanović.

On je dodao da se Fond, koji obilježava 16 godina rada, trudio da Srpskoj pomogne tamo gde je najpotrebnije u obnovi infrastukture, sanaciji pojedinih objekata i sanaciji klizišta.

Fond njeguje i izdavačku djelatnost s ciljem da u otadžbini i u rasejanju edukuje generacije o srpskoj istoriji i kulturi, ali i da se na taj način podsjeti na stradanja, poput onih na Kosmetu.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

U BEOGRADU SJEDNICA SKUPŠTINE „FONDA DIJASPORA ZA MATICU“

Skupština Fonda dijaspora za maticu

Dijaspora: Poplavljenima milion evra – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: