fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Foča- izložba o stradanju Srba u dobojskom logoru (FOTO)

Muzej Stare Hercegovine u Foči obilježio je evropsku „Noć muzeja“ izložbom „Dobojski logor, kultura sjećanja 1915-2015“ o masovnom stradanju Srba iz BiH u Prvom svjetskom ratu.

Foča: Izložba "Dobojski logor kultura sjećanja 1915-2015."   Foto: SRNA
Foča: Izložba „Dobojski logor
kultura sjećanja 1915-2015.“
Foto: SRNA

Postavka Regionalnog muzeja iz Doboja, čiji je autor direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve iz Beograda Radovan Pilipović sadrži kratak pregled foto i pisanih dokumenata o stradanjima interniraca koje su austrougarske okupacione vlasti za vrijeme Prvog svjetskog rata potjerale sa ognjišta, najviše iz jugoistočne Bosne i na putu za Arad zatočile u nehumanim uslovima u Doboju, u barake u kojima su prethodno držani oboljeli konji.

Viši kustos istoričar dobojskog muzeja Milka Ćosić navela je da je za manje od dvije godine u Doboju bio zatvoren 45.791 logoraš, među kojima je bilo 16.966 žena i djece, a da ih je umrlo 5.000.

Foča izložba

„Zabilježeno je da je u aprilu 1916. godine u jednom danu umrlo 92 djece. Doboj je bio `plava grobnica` bosanskih Srba i računa se da je preteča svih drugih koncentracionih logora u Prvom i kasnije u Drugom svjetskom ratu“, rekla je Ćosićeva.

Izložba sadrži više od 1.100 imena stradalih interniraca, među kojima je 120 stanovnika fočanskog sreza.

Foča izložba

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Branka Dragičević pozvala je potomke ljudi koji su stradali u Doboju ili su nastavili put za Arad da se jave da bi spisak bio upotpunjen i da bi se znao konačan broj Fočaka koji su stradali u dobojskom logoru.

Ona je navela da je „Noć muzeja“ u Foči prvi put obilježena prošle godine, a da je ovogodišnja manifestacija kruna proslave velikog jubileja – šest decenija postojanja ove ustanove.

Foča izložba

Posjetioci su u toku „Noći muzeja“ mogli da pogledaju i stalne postavke u muzeju, kao i video prezentacije, a vrata muzeja bila su otvorena do jedan sat iza ponoći.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Obilježavanje 100 godina od formiranja prvog logora u Evropi …

Tribina „Dobojski logor – zatajeni genocid“ | Jadovno 1941.

Obilježavanje 100 godina od formiranja prvog logora u Evropi …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: