fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Filmovi o Jasenovcu 10. aprila u Kinoteci

U okviru ciklusa „Vreme zločina”, posvećenog obeležavanju 75 godina od početka Drugog svetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, 10. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazana ostvarenja koja govore o zločinima počinjenim nad nedužnim stanovništvom nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

jasenovacstepinacNa centralnoj ceremoniji obeležavanja 75 godina od početka Drugog svetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, u Kinoteci će govoriti, kako je najavilo Ministarstvo kulture i informisanja, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Tom prilikom biće prikazani dokumentarni filmovi o logoru Jasenovac – „Jasenovac” Bogdana Žižića (1966), „Gospa – kraljica Hrvata” Krsta Škanate (1992) i „Krv i pepeo Jasenovca” Lordana Zafranovića (1983).

„Kroz filmski program prisetićemo se nekih od najtamnijih stranica istorije našeg naroda i njegovog stradanja. To je dan kada je pre 75 godina osnovana Nezavisna Država Hrvatska, a jedan od simbola stradanja unutar te tvorevine jeste zloglasni logor Jasenovac”, rekao je Tanjugu direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

On je primetio da je za sedam decenija, koliko je prošlo od oslobođenja zloglasnog logora, snimljeno tek nekoliko filmova na tu temu – samo jedan igrani film „Deveti krug” iz 1960. koji je režirao France Štiglic i nekolicina dokumentarnih.

Najobuhvatniji je, prema Pantelićevim rečima, Zafranovićev film „Krv i pepeo Jasenovca”, koji će biti prikazan u nedelju, a na programu „Vreme zločina”, koji se održava do 12. aprila, biće i film snimljen neposredno nakon oslobođenja Jasenovca 1945. godine – „Jasenovac” Koste Hlavata i Gustava Gavrina.

„Zanimljivo je da film koji se takođe zove Jasenovac i sa kojim praktično u nedelju otvaramo filmsko prisećanje na najmračnije stranice naše istorije, ostvarenje Bogdana Žižića, podrazumeva neke od zapisa koje su iza sebe ostavili Hlavatu i Gavrin”, primetio je Pantelić.

Na programu će se naći i film snimljen nakon raspada zajedničke zemlje koji na drugačiji način posmatra celu tu problematiku.

„U pitanju je jedan od najzrelijih filmova koji se dotiče te teme, a to je ostvarenje našeg poznatog dokumentariste Krste Škanate, „Gospa – kraljica Hrvata”, dodao je Pantelić.

On je podsetio da je program „Vreme zločina” od 6. aprila obuhvatio dokumentarne i dugometražne igrane filmove, kao i delove žurnala koje su snimili okupatori, a neki od njih spadaju među one koji su vrlo retko prikazivani.

„Mislim da izbor koji se prikazuje u Kinoteci na najbolji način stvara sliku o onome što nam je bila polazna ideja, a to je da podsetimo one koji se dugo nisu pozabavili stvarima koje nikako ne smeju da postanu prošlost, a u isto vreme da upoznamo one koji se do sada nisu susretali sa tim dokumentima vremena koji moraju da budu sačuvani za budućnost”, naglasio je Pantelić.

Prvi deo programa „Vreme zločina” bio je u znaku filmova koji se bave samim početkom Drugog svetskog rata na teritoriji tadašnje Jugoslavije i nemačkim bombardovanjem Beograda.

Publika je mogla da pogleda ostvarenja: „Kada je nebo bilo crno nad Beogradom”, „Slom Jugoslavije ili Rat na Balkanu”, „Ruševine u centru grada nakon bombardovanja”.

U ponedeljak, 11. aprila na repertoaru su filmovi „Đeca iz pakla” Suada Mrkonjića iz 1967. godine, film Gojka Kastratovića „Evanđelje zla” iz 1973, „Kula smrti – Stara Gradiška logor br. V” Vladimira Tadeja iz 1987, a 12. aprila biće prikazan film Zdravka Šotre „Braća po materi” (1988).

Politika

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: