Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

Film o Aleksandru Masleši – najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade

Datum objave: četvrtak, 19 jula, 2018
Veličina slova: A- A+

U Trebinju je premijerno prikazan dokumentarni film o najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade Aleksandru Masleši pod nazivom “Suze govore istinu”, trebinjskog novinara Nebojše Kolaka.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Film traje 67 minuta i govori o šesnaestogodišnjem dječaku koji je napustio dječačku igru i školu, uzeo pušku i otišao na prvu liniju hercegovačkog fronta da brani otadžbinu.

U filmu govore njegovi roditelji, sestra i djed.

Kolak je istakao da je na dječaka poseban pečat ostavio devedesetpetogodišnji djed Rade.

“Nemoj mi zamjeriti što plačem, jer suze govore istinu”, prisjetio se Kolak Radovih riječi, zbog čega se i odlučio za ovaj naziv filma.

Govoreći o uspostavljanju kontakta sa porodicom Masleša, Kolak je rekao da mu je za to trebalo više od tri godine, te da je, poslije otkrivanja Aleksandrovog spomenika u Bregovima, dogovorio sa njegovim najbližim da uradi dokumentarni film.

“Dijete koje je dalo svoj život za otadžbinu zaslužuje da priča o njemu ostane zapisana. Nova pokoljenja treba da znaju priču o dječaku koji je hrabro stao na branik otadžbine i za nju dao svoj život”, rekao je Kolak.

Slavko Perošević je napisao epsku pjesmu o Aleksandru, čije odlomke u filmu govori Ratomir Mijanović.

Aleksandar je ranjen 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica, a preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 16. januara 1995. godine.

Stadion malih sportova u Bregovima nosi njegovo ime, a ispred ovog objekta je u januaru otkriven spomenik, dok je kod stadiona u Policama nacrtan grafit sa Maslešinim likom i amblemom Vojske Republike Srpske.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježeno stradanje Aleksandra Masleše, najmlađeg borca Trebinjske brigade

Otkriven spomenik najmlađem borcu Trebinjske brigade

Spomenko Gostić ne smije biti zaboravljen

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top