Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

FILIPOVIĆ: BRANE ORIĆA, A NE POMINjU SRPSKE ŽRTVE

Radojka Filipović

Radojka Filipović

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović smatra da je sramotno što bošnjački politički vrh orkestrirano brani Nasera Orića i vrši političke pritiske na predstavnike međunarodnih institucija da bude oslobođen.

Ona je u izjavi Srni ocijenila da je neprihvatljivo da se potpuno ignoriše više stotina civilnih srpskih žrtava i traži Orićevo puštanje iz pritvora u Švajcarskoj bez ikakvih dokaza o njegovoj neumiješanosti u brojne zločine počinjene nad Srbima.

“Ne nude dokaze da Orić nije umiješan u zločin na Zalazju na Petrovdan 1992. godine kada je ubijeno 69 i zarobljeno 20 Srba od kojih je sedmoro bilo živih i još se ne zna gdje su njihove kosti, a za šta ga, prema saznanjima, tereti optužnica Beograda”, rekla je Filipovićeva.

Ona tvrdi da postoje brojni dokazi i svjedoci o planskom etničkom čišćenju Srba u srednjem Podrinju koje su provodili Orić i njegova zločinačka grupa u namjeri da unište sve što je srpsko.

“Bakir Izetbegović, braneći Orića brani djela svog oca po čijim su naredbama zločini činjeni nad Srbima, ali i Bošnjacima u Podrinju, o čemu piše Ibran Mustafić u knjizi `Planirani haos`”, istakla je Filipovićeva.

Ona pita zašto ga toliko brane, jer ako nije kriv to će lako i dokazati.

Prema njenim riječima, SDA i dalje štiti osumnjičene za ratne zločine iz reda bošnjačkog naroda jer, tako “brani svoju krvavu prošlost i zločine koji su bili rezultat politike i etničkog čišćenja koju je ta stranka provodila”.

Filipovićeva smatra da je bošnjačko rukovodstvo izdiglo Orića iznad države i da im je više stalo do njega nego do mira, života i tolerancije na ovim prostorima.

“Ni nakon dvije decenije od završetka rata niko od predstavnika vlasti iz reda bošnjačkog naroda ne ispoljava ni minimum savjesti i poštovanja prema srpskim žrtvama kao da ih nije bilo. Mi nemamo nikakvu podršku u traženju naših nestalih niti da se u svijetu čuje za istinu o velikim srpskim stradanjima i žrtvama u srednjem Podrinju i o zločinima koje su počinili Orić i njegovi sljedbenici”, navela je Filipovićeva.

Ona je ocijenila da za sve počinjene zločine nad Srbima Bošnjaci kažu da su oni koji su to učinili nastradali u julu 1995. godine.

“Nije moguće da su svi zločinci poginuli. Ostao je Orić i još mnogi koji su činili zlodjela za koja postoje dokazi. A, ako su svi počinioci zločina nad Srbima ubijeni, onda je Memorijalni centar u Potočarima mjesto gdje su pokopani najveći zločinci, a ne nevine žrtve kako ih Bošnjaci predstavljaju u svijetu”, zaključila je Filipovićeva.

Komentarišući najavljeno donošenje rezolucije o Srebrenici u Savjetu UN, ona je ocijenila da time zapadne sile žele da se oslobode vlastite odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima, želeći da svu krivicu prebace na srpski narod.

“Time trajno žele spriječiti rasvjetljavanje počinjenih zločina nad Srbima i procesuiranje počinilaca. A time se potpuno sprečava pomirenje i izgradnja suživota na ovim prostorima”, rekla je Filipovićeva.

Ona kaže da se nada da će biti dovoljno mudrosti da neka od stalnih članica Savjeta bezbjednosti uloži veto na taj sramni dokument.

Filipovićeva smatra da se ovom rezolucijom želi unijeti novi razdor u BiH i zaštititi osumnjičeni za ratne zločine iz reda bošnjačkog naroda od kojih niko nije procesuiran za više od 3.200 ubijenih Srba od kojih više od polovine civila u srednjem Podrinju.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Srebrenica, rezolucija, svrha – Jadovno 1941.

Orić uhapšen zbog zvjerskog ubistva sudije Slobodana Ilića …

Orić mi sve pobio, ali istinu ne može – Jadovno 1941.

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: