fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Euleks potvrdio da je novinare Radio Prištine kidnapovao OVK, pa zatvorio istrage

Euleks je potvrdio da je Ranka Perenića i Đuru Slavuja na radnom zadatku, 21. avgusta 1998. kidnapovao OVK, pa zatvorio istrage

Đuro Slavuj,Ranko Perenić
Đuro Slavuj,Ranko Perenić

Beograd- Misija Euleks je prvi put potvrdila da su novinarsku ekipu Radio Prištine, Ranka Perenića i Đuru Slavuja na radnom zadatku, 21. avgusta 1998, oteli pripadnici OVK, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Kako se navodi, Euleks je potvrdio da je Ranka Perenića i Đuru Slavuja kidnapovao OVK, pa zatvorio istrage. Supruga Ranka Perenića, Snežana Perenić je pre nedelju dana prvi put je, posle 19 godina, zvanično dobila ikakvu informaciju i to uz obaveštenje da je istraga obustavljena.

„U potpunom sam šoku. Nisam mogla da verujem šta čitam. Pomislila sam samo: nemoguće da je ovo kraj? Ne dam! Hoću da se žalim. Onda čitam da je sve ono što sam čula tačno, da se zna ko ga je oteo, a eto priznaju da ništa nisu uradili. I na kraju vidim da je rok za žalbu tri dana, shvatam da ne znam kako da je napišem, a da ni ne mogu da pošaljem na adresu Specijalnog tužilaštva na Kosovu, jer tu ulicu ne prepoznaje naš sistem“, rekla je za UNS Snežana Perenić.

Za razliku od porodice Perenić, porodica Đure Slavuja ni sada nije dobila obaveštenje o obustavljanju istrage.Odluka o odbacivanju krivične prijave iz Prištine je stigla četiri godine od kako ju je, sada već bivši tužilac Mauricio Salustro potpisao (potpisana 23. oktobra 2013), a nakon što je poslednjih godinu dana UNS intenzivirao istragu o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu.

Salustro u odluci iz 2013. godine obrazlaže da „iako je verovatno da status žrtava kao nestalih lica nakon toliko godina ukazuje da oni više nisu živi, postoji apsolutni nedostatak dokaza povodom toga šta se dogodilo“ i da je identitet navodnih otmičara nepoznat i ne postoje razumni izgledi da će se njihovi identiteti otkriti.

Na početku tog dokumenta Salustro navodi da su „na osnovu dostupnih informacija, 21. avgusta 1998. godine žrtve otišle u Veliku Hoču kako bi izvršile radni zadatak. Na putu nazad presrela ih je naoružana grupa ljudi koji su nosili obeležje OVK, zapretila oružjem i odvela ih u nepoznatom pravcu

Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić kidnapovani su na putu Velika Hoča – Zočište kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači da urade prilog o povratku otetih monaha.

Ni automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen. Odluka o prekidu istrage Snežani Perenić je uručena 28. novembra posredstvom Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

(Beta)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Tragedija porodice Perenić: Sve se nadam Ranku | Jadovno 1941.

Kosmet – godišnjica ubistva srpskih novinara | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: