fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Eugen Jakovčić: Rasvijetlili smo Uzdolje

Medijski koordinator Dokumente: Pravosudne institucije i 22 godine nakon zločina počinjenih u Oluji nemaju volje procesuirati odgovorne pripadnike Hrvatske vojske za ubistva hrvatskih građana srpske nacionalnosti

Dokumenta je uoči godišnjice Oluje podnijela Državnom odvjetništvu RH prijavu za zločine počinjene tokom i nakon akcije Oluja u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima. Na konferenciji za medije pokušali su vas utišati?

Koliko god mi ćutali i ućutkivali, činjenice su porazne. Pravosudne institucije ove zemlje i 22 godine nakon zločina počinjenih tokom vojno-policijske akcije Oluja nemaju volje procesuirati odgovorne pripadnike Hrvatske vojske za ubistva hrvatskih građana srpske nacionalnosti, u ovom konkretnom slučaju osmero nedužnih i nemoćnih starica i staraca iz Uzdolja kraj Knina. Nadležna državna odvjetništva svih ovih godina podigla su tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli tek dvije pravomoćne presude za ratne zločine počinjene tokom i nakon Oluje. Samo jedna od dvije spomenute presude je osuđujuća: sedam godina zatvora za ubistvo bračnog para i ratnog zarobljenika.

Javno vam se zaprijetilo i podizanjem kaznene prijave zbog lažnog prijavljivanja?

Državni odvjetnik postupa po kaznenoj prijavi i utvrđuje njenu osnovanost pa prema tome i posljedice za sve one koji to čine lažno, stoga bih na mjestu onih koji nam javno prijete kaznenim prijavama bio oprezan. Iza podnošenja naše prijave stoje višegodišnji trud i znanje u vezi istraživanja i prikupljanja činjenica koje se tiču ratnih zločina. Mi ćemo s takvom praksom nastaviti i dalje, neovisno o etničkoj pripadnosti počinioca i žrtava ratnih zločina. Konkretan zločin o kojem govori naša prijava je do te mjere činjenično rasvijetljen u istrazi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, izjavama svjedoka, a evo sada i u našoj kaznenoj prijavi, da je nejasno što to priječi DORH da krene u aktivniju fazu postupka.

Kako komentarišete ovogodišnje obilježavanje godišnjice Oluje?

Kao nepotrebno i politički jeftino bildanje nacionalističkih mišića od strane Hrvatske i Srbije, bez iskrene želje da se progovori o teškim sudbinama koje su u tako kratkom periodu, od 1991. do 1995, prošle stotine naših sugrađana, bivajući preko noći protjerani iz vlastitih domova i ubijani u teškim zločinima samo zato što su bili Hrvati ili Srbi.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Documenta podnijela kaznenu prijavu za zločin u Uzdolju kod Knina tijekom Oluje

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: