fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ЕУ ћути на усташтво и неофашизам

Централни споменик на спомен-подручју Јасеновац. Фото: Wikimedia Commons/Bern Bartsch.
Централни споменик на
спомен-подручју Јасеновац.
Фото: Wikimedia Commons/Bern Bartsch.

Златко Хасанбеговић, министар културе у Влади Хрватске, изјавио је да су „Срби и Јевреји криви” што се одвојено одржавају три комеморације жртвама злогласног усташког логора Јасеновац!?

Хрватски званичник одбацује личну и одговорност своје владе зато што су координација јеврејских општина у Хрватској и Српско народно веће (СНВ) одбили да присуствују државној манифестацији, организујући своју, и што је и Антифашистичко веће Хрватске то исто засебно учинило, у знак протеста због рестаурације усташтва у Хрватској и афирмисања Независне државе Хрватске.

Једина преживела логорашица, Хрватица Пава Молнар је одбила да присуствује државној манифестацији и повукла је свој говор. По Хасанбеговићевој логици, да није било Срба не би било ни Јасеновца!

Цитирана изјава хрватског министра, која је заправо и став највишег државног врха, показује да се Хрватска све више заодева у црне униформе оних који су у Јасеновцу користили каму, чекић, туч и слично „оружје” за убијање Срба, Јевреја, Рома… и који, малтене, окривљују заправо српски и јеврејски народ да су сами над собом извршили ужасан злочин геноцида.

Министарство иностраних послова Србије је упутило оштар протест Хрватској због вређања Србије и због величања усташтва и претњи које се упућују Србији и Србима протеклих дана, што је исказао у својим песмама тамошњи певач Томпсон на трибинама у основним школама где су сви часови почињали усташким поздравом „За дом спрем ни”. Из владе Хрватске је саопштено да је нота МИП Србије уследила из „предизборних разлога”!

Било какав коментар на ову нецивилизацијску констатацију није потребан.

Хрватска очито не бира средства да од носе на Балкану и региону учини што нестабилнијим. Нико је због тога не опомиње. Брисел ћути. Заокупљени мигрантском кризом, „брегзитом” и много чиме другим што подрива теме ље ЕУ, из седишта ЕУ упућују слабашна упозорења, најчешће преко разних портпарола, у форми сувопарних, изанђалих порука и препознатљиве мантре о „унутрашњим питањима” и позивима на „билатерално решавање” проблема, уместо да јасно кажу да се неке до стигнуте вредности ЕУ не смеју ничим рушити!

По систему „бриго моја пређи на другога”, стиче се утисак да се ЕУ бори да некако преживи најтежи период у коме се налази, а који је, било би са њихове стране поштено да кажу, на из вестан начин узрокован и њиховим по нашањем, па отуда и безлична оглашавања.

Међутим, све ово што се дешава у Хрватској и њена политика последњих месеци указују да се повампирује зло из четрдесетих година прошлог века и да то може имати несагледиве после дице, не само за овај регион, него и за читаву Европу. Зато играње „жмурке” на релацији Брисел–Загреб, у чему су Срби и Србија мета, у коју ће једни пуцати из свих оружја (условљавањем, уценама, понижавањем), а други тврдити да су то ствари „билатералне природе”, може да изазове јаке тектонске поремећаје на овом тлу.

Брисел не би смео да затвара очи пред неофашизмом, усташтвом, а последња изјава званичника Владе Хрватске о Србима и Јеврејима као кривцима за Јасеновац и о „великосрпској идеологији” као узрочнику – не би смела да остане без директног и веома јасног одговора ЕУ.

Драгиша Петровић, новинар, Крагујевац

Извор: Политика 03. Мај 2016. Страна 23.

Везане вијести:

Јасеновац – наставак злочина под патронатом ЕУ

Хасанбеговић од велике Србије не види велики злочин

Видeo: Joвичић уз пoрицaтeљe устaшкoг гeнoцидa

Хасанбеговић:Нисмо ми наследници ни Југославије, ни НДХ

У Јасеновцу много мање присутних него раније

O jaсeнoвaчкoj ‘трoструкoсти’ (1)

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: