fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

EU ćuti na ustaštvo i neofašizam

Centralni spomenik na spomen-području Jasenovac. Foto: Wikimedia Commons/Bern Bartsch.
Centralni spomenik na
spomen-području Jasenovac.
Foto: Wikimedia Commons/Bern Bartsch.

Zlatko Hasanbegović, ministar kulture u Vladi Hrvatske, izjavio je da su „Srbi i Jevreji krivi” što se odvojeno održavaju tri komemoracije žrtvama zloglasnog ustaškog logora Jasenovac!?

Hrvatski zvaničnik odbacuje ličnu i odgovornost svoje vlade zato što su koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj i Srpsko narodno veće (SNV) odbili da prisustvuju državnoj manifestaciji, organizujući svoju, i što je i Antifašističko veće Hrvatske to isto zasebno učinilo, u znak protesta zbog restauracije ustaštva u Hrvatskoj i afirmisanja Nezavisne države Hrvatske.

Jedina preživela logorašica, Hrvatica Pava Molnar je odbila da prisustvuje državnoj manifestaciji i povukla je svoj govor. Po Hasanbegovićevoj logici, da nije bilo Srba ne bi bilo ni Jasenovca!

Citirana izjava hrvatskog ministra, koja je zapravo i stav najvišeg državnog vrha, pokazuje da se Hrvatska sve više zaodeva u crne uniforme onih koji su u Jasenovcu koristili kamu, čekić, tuč i slično „oružje” za ubijanje Srba, Jevreja, Roma… i koji, maltene, okrivljuju zapravo srpski i jevrejski narod da su sami nad sobom izvršili užasan zločin genocida.

Ministarstvo inostranih poslova Srbije je uputilo oštar protest Hrvatskoj zbog vređanja Srbije i zbog veličanja ustaštva i pretnji koje se upućuju Srbiji i Srbima proteklih dana, što je iskazao u svojim pesmama tamošnji pevač Tompson na tribinama u osnovnim školama gde su svi časovi počinjali ustaškim pozdravom „Za dom sprem ni”. Iz vlade Hrvatske je saopšteno da je nota MIP Srbije usledila iz „predizbornih razloga”!

Bilo kakav komentar na ovu necivilizacijsku konstataciju nije potreban.

Hrvatska očito ne bira sredstva da od nose na Balkanu i regionu učini što nestabilnijim. Niko je zbog toga ne opominje. Brisel ćuti. Zaokupljeni migrantskom krizom, „bregzitom” i mnogo čime drugim što podriva teme lje EU, iz sedišta EU upućuju slabašna upozorenja, najčešće preko raznih portparola, u formi suvoparnih, izanđalih poruka i prepoznatljive mantre o „unutrašnjim pitanjima” i pozivima na „bilateralno rešavanje” problema, umesto da jasno kažu da se neke do stignute vrednosti EU ne smeju ničim rušiti!

Po sistemu „brigo moja pređi na drugoga”, stiče se utisak da se EU bori da nekako preživi najteži period u kome se nalazi, a koji je, bilo bi sa njihove strane pošteno da kažu, na iz vestan način uzrokovan i njihovim po našanjem, pa otuda i bezlična oglašavanja.

Međutim, sve ovo što se dešava u Hrvatskoj i njena politika poslednjih meseci ukazuju da se povampiruje zlo iz četrdesetih godina prošlog veka i da to može imati nesagledive posle dice, ne samo za ovaj region, nego i za čitavu Evropu. Zato igranje „žmurke” na relaciji Brisel–Zagreb, u čemu su Srbi i Srbija meta, u koju će jedni pucati iz svih oružja (uslovljavanjem, ucenama, ponižavanjem), a drugi tvrditi da su to stvari „bilateralne prirode”, može da izazove jake tektonske poremećaje na ovom tlu.

Brisel ne bi smeo da zatvara oči pred neofašizmom, ustaštvom, a poslednja izjava zvaničnika Vlade Hrvatske o Srbima i Jevrejima kao krivcima za Jasenovac i o „velikosrpskoj ideologiji” kao uzročniku – ne bi smela da ostane bez direktnog i veoma jasnog odgovora EU.

Dragiša Petrović, novinar, Kragujevac

Izvor: Politika 03. Maj 2016. Strana 23.

Vezane vijesti:

Jasenovac – nastavak zločina pod patronatom EU

Hasanbegović od velike Srbije ne vidi veliki zločin

Video: Jovičić uz poricatelje ustaškog genocida

Hasanbegović:Nismo mi naslednici ni Jugoslavije, ni NDH

U Jasenovcu mnogo manje prisutnih nego ranije

O jasenovačkoj ‘trostrukosti’ (1)

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: