Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ETO KNEŽE NEK TI JE TEŽE: Koje bio Hasan-paša Predojević?

O Hasanu – paši Predojeviću istoričari su utvrdili da je bio rodom iz Prijedora od ugledne tadašnje porodice Predojevića čiji daleki potomci pod istim prezimenom, danas žive u Bosanskoj Krajini. Potomci Predojevića su i Leri, brojno bratstvo rasuto po Hercegovini,Bosni, Srbiji i Dubrovniku.

Prikupljajući danak u krvi Turci su i malog Predojevića odveli u Carigrad, tamo ga poturčili. Tako je završio odgovarajuće vojne škole postao paša i drugom polovinom 16.vijeka vraćajući se s velikom vojskom janičara i hercegovačkih Vlaha na osvajanje put Hrvatske, stigao u bilećki kraj. Tu je ostao duže vrijeme , navodno kaznio svog strica što ga je dao Turcima, sazidao crkvu u Prijevoru i džamiju u polju pokraj Bileće.

Toliko o istorija o Predojeviću. A praznine dopunjava legenda, živo narodno predanje.

Po tom narodnom predanju u Prijevoru je nekada davno živjelo bratsvo Predojevića sa seoskim knezom Jovanom Predojevićem. Knez je bio veoma bogat, ali lakom i i nepravedan dozlaboga prema svojim osion i prznica. A prema Turcima snishodljiv i darežljiv.

Džamija Hasan – paše Predojevića u bilećkom polju
Džamija Hasan – paše Predojevića u bilećkom polju

Jednom prilikom obilazeći kadiluke, nahije, džemate i sela hercegovačkih sandžaka i kupeći hrišćanske dječake, za janičarske odrede, Turci banuše u Prijevor pa pravo kod kneza na večeru i prenoćište. Knez ih doboro dočeka i ugosti.

Dječake koji su Turci već bili prikupili po drugim krajevima, smjesti uz jaku stražu po svojim odajama i sjenicima a onda po dužnosti saopšti imena svih domaćina u selu kao i broj i ime svih dječaka odgovarajućeg uzrasta izmedju kojih će biti odabrani i odvedeni u Carigrad oni koji se uklapaju u postojeće kriterije. “Kneže“, vele na kraju Turci i ti imaš Alahu šućur punu kuću hairli momčića, pa odaberi jednog za službu čestitom sultanu.

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

ETO KNEŽE NEK TI JE TEŽE: Koga je od sedam sinova odabrao knez? (2)

ETO KNEŽE NEK´ TI JE TEŽE: Osveta Radeta Predojevića (3)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: