Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

ETO KNEŽE NEK TI JE TEŽE: Koje bio Hasan-paša Predojević?

Datum objave: ponedeljak, 15 januara, 2018
Veličina slova: A- A+

O Hasanu – paši Predojeviću istoričari su utvrdili da je bio rodom iz Prijedora od ugledne tadašnje porodice Predojevića čiji daleki potomci pod istim prezimenom, danas žive u Bosanskoj Krajini. Potomci Predojevića su i Leri, brojno bratstvo rasuto po Hercegovini,Bosni, Srbiji i Dubrovniku.

Prikupljajući danak u krvi Turci su i malog Predojevića odveli u Carigrad, tamo ga poturčili. Tako je završio odgovarajuće vojne škole postao paša i drugom polovinom 16.vijeka vraćajući se s velikom vojskom janičara i hercegovačkih Vlaha na osvajanje put Hrvatske, stigao u bilećki kraj. Tu je ostao duže vrijeme , navodno kaznio svog strica što ga je dao Turcima, sazidao crkvu u Prijevoru i džamiju u polju pokraj Bileće.

Toliko o istorija o Predojeviću. A praznine dopunjava legenda, živo narodno predanje.

Po tom narodnom predanju u Prijevoru je nekada davno živjelo bratsvo Predojevića sa seoskim knezom Jovanom Predojevićem. Knez je bio veoma bogat, ali lakom i i nepravedan dozlaboga prema svojim osion i prznica. A prema Turcima snishodljiv i darežljiv.

Džamija Hasan – paše Predojevića u bilećkom polju
Džamija Hasan – paše Predojevića u bilećkom polju

Jednom prilikom obilazeći kadiluke, nahije, džemate i sela hercegovačkih sandžaka i kupeći hrišćanske dječake, za janičarske odrede, Turci banuše u Prijevor pa pravo kod kneza na večeru i prenoćište. Knez ih doboro dočeka i ugosti.

Dječake koji su Turci već bili prikupili po drugim krajevima, smjesti uz jaku stražu po svojim odajama i sjenicima a onda po dužnosti saopšti imena svih domaćina u selu kao i broj i ime svih dječaka odgovarajućeg uzrasta izmedju kojih će biti odabrani i odvedeni u Carigrad oni koji se uklapaju u postojeće kriterije. “Kneže“, vele na kraju Turci i ti imaš Alahu šućur punu kuću hairli momčića, pa odaberi jednog za službu čestitom sultanu.

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

ETO KNEŽE NEK TI JE TEŽE: Koga je od sedam sinova odabrao knez? (2)

ETO KNEŽE NEK´ TI JE TEŽE: Osveta Radeta Predojevića (3)


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top