fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ETO KNEŽE NEK TI JE TEŽE: Koga je od sedam sinova odabrao knez?

Knez nema kuda, pristade. A imao je, veli predanje, sedam sinova.

Sa njima u domu živjela je i njegova snaha Ruža, udovica pokojnog brata, sa svojim jedincom, sinom Radom, dječakom od 7-8 godina.

Nije htjela da se preuda, pa se savila oko svog jedinca, svoje jedine utjehe i nade. I knez ne odolje svojim slabostima, pa Turcima na poklon obeća baš njega, svog sinovca Rada.

Dok su se oko ognjišta vodili ovakvi razgovori, udovica Ruža šćućurena negdje iza vrata,, ču za nesreću koju joj sprema djever, pa brže u zavežljaj spremi nešto hrane i odjeće,a kad Turci i ukućani zaspaše probudi svog dječaka i pobježe sa njim iz sela.

Lutala ona brdima i selima pregazila sa sinom Bijelu Rudinu, Krstače i Šobadine i krenula prema planini Viduši, jer tamo uvjek ima hajduka, jedine zaštite od nepravde i zuluma.

Stigli su u selo Mirilovići.

Pritisla žega i suša, nigdje izvora, nigdje kapi vode ni za lijeka.

A dolje, u dolini modri se rijeka, zelene se livade i pašnjaci .

“ To je Čepelica“ objasni majka sinu.

“Žedan sam, jauče dijete, ne mogu dalje“

I Ruža promjeni raniju odluku.

Spustiće se u Čepelicu i tu se negdje skrivati, a odatle, ako zaprijeti opasnost, bježati dalje, pregaziti negdje rijeku Čepelicu i Trebišnjicu, bježati put Grahova i Crne Gore, bježati, bježati do beskraja, samo spasiti svoje jedinče.

Potjera, srtež
Potjera, srtež

No, turska potjera ih stiže baš u Čepelici. Ote majci sina Rada, posadiše ga na konja ispred janičarskog age i čvrsto vezaše za sedlo na carskom drumu preko Čepelice, Toriča i Bileće, pravo u Prijevor, a odatle sa ostalim dječacima preko Bijele Rudine, Korita, Gacka i Čemerna, ka Foči i dalje prema Carigradu.

Plakala je i zapomagala majka Ruža, molila i preklinjala, grdila i proklinjala, i nemilosrdne Turke, i cara u Stambolu i djevera u Prijevoru.No sve uzalud, pomoći i spasa niodkud. Pristajala je izbrzumljena i nesrećna za karavanom sve do planinskog prevoja Čemerno, tamo između planina Volujka i Zelengore.

Nastaviće se… 

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

ETO KNEŽE NEK TI JE TEŽE: Koje bio Hasan-paša Predojević? (1)

ETO KNEŽE NEK´ TI JE TEŽE: Osveta Radeta Predojevića (3)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: