Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Estonija: Marš izviđača u čast nacista!

U Estoniji u gradu Talinu udruženje izviđača organizuje „Marš Erna“ u čast nacističke diverzantske grupe koja je to ime nosila tokom Drugog svetskog rata. Na nacističkom maršu će učestvovati oko 150 izviđača i „ljubitelja turizma“, izjavio je organizator manifestacije, prenosi RIA novosti.

U pribaltičkim državama Estoniji, Letoniji i Litvaniji su uobičajeni nacistički marševi od kako su te zemlje izašle iz SSSR-a.

Istoričari i aktivisti nevladinih organizacija upozoravaju da su takve manifestacije nespojive sa evropskom antifašističkom tradicijom i da ukazuju na opasnost od oživljavanja nacizma, no uprkos svemu baltički revizionisti ne prestaju sa svojim nacističkim performasima.

Analitičar Aleksandar Pavić ovako objašnjava zašto nema reagovanja Evrope na marševe neonacista:

„Evropi ne smetaju nacisti ako su upereni protiv njenih neprijatelja, a na prvom mestu Srba i Rusa. Imali smo oživljavanje nacizma i fašizma početkom 90-ih u bivšoj Jugoslaviji — tad nikom nisu smetali. I ponovno pojavljivanje ikonografije iz doba NDH, balističke ikonografije, to nikom nije smetalo, naprotiv, to su bili saveznici Zapada. Tako i sad. Nema veze, sve je dozvoljeno protiv Rusa i Srba na prvom mestu, pa i nacisti“.

Manifestacija, „Marš Erna“ je dobila ime po diverzantskoj  grupi „Erna „, koja je delovala u pozadini Crvene armije u avgustu 1941. Izviđačko diverzantsku grupu osnovao je finski Abver koji je bio sastavni deo vojno-obaveštajne službe nacističke Nemačke 1941. godine. Grupa se padobranima ubacila iz Finske u Estoniju iza linija Crvana armije. Nakon ubacivanja na teritoriju Estonije grupu je okružio NKVD i uništio u postpunosti za dva dana.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je u više navrata apelovalo protiv ovakvih događaja, uz napomenu da  podrška estonskih vlasti ovakvim manifestacijama može da se posmatrati samo kao pokušaj popularizacije nacizama i revizionizmu Drugog svetskog rata.

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Marš nacističkih veterana u Rigi | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: