fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

EPISKOPI I BISKUPI ZA NAUČNU ISTINU O STRADANjU U RATOVIMA

Episkopi Srpske pravoslavne crkve i katolički biskupi u Hrvatskoj založili su se zajedno da se naučno istraži i argumentovano utvrdi istina o stradanju u vrijeme Drugog svjetskog rata i u vrijeme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine da bi se prestalo licitirati brojem stradalih i da bi im se vratilo dostojanstvo koje imaju kao žrtve.

„Svjesni smo da međusobnim optuživanjem, manipulisanjem istorijskom istinom, interpretacijom ratnih zbivanja u dnevnopolitičke svrhe, vređanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili vjeri, ostajemo zarobljenici prošlosti i gubitnici u sadašnjosti“, navedeno je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Požegi, u Hrvatskoj.

Episkopi i biskupi, koji su se sastali u Biskupskom domu u Požegi, sjetili su se teških stradanja srpskog i hrvatskog naroda, kao i stradanja drugih građana Hrvatske u nedavnoj prošlosti u ratnim sukobima, progonima i ubijanjima, uzrokovanim mržnjom, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

„Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vjere ili političkog uvjerenja iz naše nedavne prošlosti i svjedočimo da svako zlo i nepravdu nanesenu njima `pobjeđujemo kroz Onoga koji nas je zavolio`“, naglasili su episkopi i biskupi.

Podsjećajući da im je Bog dao „službu pomirenja“ i da je Hristos rekao da treba biti milostiv, episkopi i biskupi su naveli da se mole za praštanje, ali i da se čuva pomen na nedužne žrtve.

„Da svojim praštanjem budemo veći od počinjenog zla koje nas je ponizilo i da bez osvetničkih misli i osjećanja mržnje u očišćenom pamćenju čuvamo spomen na naše nedužne žrtve, liječimo ranjene duše, širimo povjerenje i razumijevanje među pojedincima i narodima i na taj način jevanđelskim putem postavljamo temelje boljoj i pravednijoj budućnosti u našoj domovini za svakog čovjeka“, dodaje se u izjavi.

Crkveni zvaničnici su posvjedočili zajedničku vjeru u istog Gospoda Isusa Hrista „koji dade sebe za nas“, te izrazili jedni drugima poštovanje, podijelili radosti i nade, poteškoće i probleme zajednica koje predvode.

Oni su izrazili uvjerenje da nijedna strategija, usmjerena protiv drugog čovjeka, naroda ili crkve ne može biti uspješna jer nije u skladu s Božjim naumom o čovjeku i Njegovom pobjedom nad zlom i smrću, ostvarenoj u Hristovoj ljubavi na krstu.

„Neka Gospod blagoslovi naša bratska osjećanja, dobronamjerne misli i iskrene namjere“, ističe se u zajedničkoj izjavi.

U saopštenju SPC navodi se da su se episkopi i biskupi susreli na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, koji je izrazio uvjerenje da je na skupu episkopa i biskupa ostvareno raspoloženje koje Sveti apostol Pavle preporučuje Kološanima da je „u svemu Hrist“ i da među njima nema razlike jer su svi izabranici Božiji i treba da opraštaju jedni drugima.

Biskupi i episkopi su u razgovoru obrazložili važnost svojih susretanja u službi promovisanja otvorenosti, povjerenja, dobrohotnosti, razumijevanja, uklanjanja predrasuda.

Na skupu je istaknuto da je u Hrvatskoj na javnoj sceni velika količina negativnih stavova, zlonamjernih pristupa, bavljenja negativnostima kod drugih, a prelaženja preko sopstvenih, što razdvaja ljude, stvara nepovjerenje i udaljava jedne od drugih.

Episkopi i biskupi su se zauzeli za jevanđelska polazišta u međusobnim odnosima i djelovanju, za zajedničke nastupe u javnosti, kako bi ohrabrili vjernike da promovišu zajedništvo iznad svake nacionalne i političke isključivosti.

U razgovoru je dotaknuto više aktuelnih pitanja iz javnog života, s posebnim osvrtom na rasprave o stradanjima brojnih ljudi u Drugom svjetskom ratu i neposredno poslije njega, kao i o još neizliječenim ranama koje je u dušama mnogih ostavio rat od 1991. do 1995. godine, kako Hrvata tako i Srba, posebno onih čiji su najbliži ubijeni ili su nestali, navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Susret srpskih arhijereja i katoličkih biskupa u Požegi

Izjava srpskih arhijereja i katoličkih biskupa

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: