Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Episkop Atanasije održao pomen postradalim Srbima 1941.g. u Gorinčanima kod Bosanskog Petrovca

Episkop Atanasije održao pomen postradalim Srbima 1941.g. u Gorinčanima kod Bosanskog Petrovca
Episkop Atanasije održao pomen
postradalim Srbima 1941.g. u
Gorinčanima kod Bosanskog
Petrovca

U subotu, na Zadušnice 8. okrobra 2016. godine, Pravoslavni hrišćanin Bosanskog Petovca Draško Drgišić dao je otkriće o novom stratištu Prvoslavnih Srba Bosanskog Petrovca, postradalih o Ilindanu 1941. godine, a za koje se, nažalost, do sad malo znalo, niti se molitveno posjećivalo. To je pošumljeni prostor u Gorinčanima, nedaleko od samog Petrovca.

Draško je zdrav i krjepak čovjek, od 82 godine (rođ.1934) svježeg pamćenja, koji je i sam posle Drugog rata vadio kosti postradalih. Naime, ustaše su narod ubijali i bacali u dolinu, koja je ranije bila „Krepana“, u koju su ranije seljani bacali uginulu stoku, tako da su kosti ubijanih bile pomješane sa kostima stoke. Draško je sam prekopao svu dolinu i izvadio kosti i lobanje ljudi i one su sahranjene stotinjak metara niže doline. Sada na tom mjetu postoji spomenik sa petokrakom i natpisom „Na ovom mjestu, 1941.god. ustaše u strijeljale 228 lica srpske nacionalnosti i 2 hrvatske nacionalnosti“. Draško nam je ispričao da je na tom mjestu postojao prvobitni spomenik sa ćiriličnim natpisom a iznad same doline je postojao veliki drveni Krst. Isto tako nam je posvjedočio za dvojicu hrvata koji su tu postradali, oni su tu bili da izvrše zločin, mećutim nisu se složili sa tim i sami su platili svojim životom.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petovački Atanasije održao je pomen mučenički postradalim Srbima i izrazio žaljenje zbog tog što nije ranije bio upoznat sa ovim mjestom stradanja.

Galerija…

Izvor: EPARHIJA BIHAĆKO PETROVAČKA

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: