Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Експеримент о манипулисању за који сви треба да знају – “ТРЕЋИ ТАЛАС”

Датум објаве: уторак, 29 јануара, 2019
Величина слова: A- A+

Експеримент о манипулисању који има запањујуће резултате, спровео је Ron Jones, професор историје у средњој школи „Ellwood Cubberley“ у Пало Алтоу, Kалифорнија.

Можда су неки од вас гледали филм „Die Welle“ (заснован на истинитом догађају), који сликовито објашњава како се слобода лако одбацује у замену за дисциплину. У сваком случају, прича је прави шамар за све оне који мисле да се историја не може поновити, и да они никад не могу бити изманипулисани.

Kада је дошло време за предавање о Другом светском рату, један од ученика питао је професора Јоnesa како Немци могу да се претварају да не знају ништа о концентрационим логорима и масовним геноцидима у својој земљи. Пошто је разред ишао испред распореда, Џонс је одлучио да спроведе експеримент од недељу дана, који ће бити посвећен овој теми.

ПОНЕДЕЉАK
Џонс је предавао о моћи дисциплине. Рекао је ученицима да седну, устану, а онда опет седну. Онда је требало да напусте учионицу неколико пута, и тихо уђу и седну на своја места. Ученицима се свидела нова „игра“, и пратили су инструкције професора са ентузијазмом. Kада је Jones рекао ученицима да дају јасне и живописне одговоре на његова питања, сви су послушали, чак и они који су били пасивни на предавањима.

УТОРАK
Kада је Jones ушао у учионицу видео је да ђаци мирно седе, у тишини. Неки су се осмехивали. Други су гледали испред себе сконцентрисани: Без осмеха, идеја или питања.
Jones је објаснио ученицима моћ заједнице. Рекао је ученицима да скандирају нови мото: „Јачање кроз дисциплину, јачање кроз заједницу.“ На крају лекције Jones им је показао поздрав који морају да користе – покрет десном руком – и назвао га је „Поздрав Трећег таласа“. Ученици су се овако поздрављали наредних неколико дана.

СРЕДА
У среду, 13 ученика је напустило своје друге часове да би учествовали у експерименту. Џонс је свим учесницима дао чланску карту. Ставио је црвени крст на три картице и рекао власницима ових картица да имају посебну одговорност да пријаве било кога ко не поштује правила разреда. Без обзира на чланске карте, чак око 20 људи пријавило је своје другове Џонсу. Један од учесника хтео је да буде Џонсонов телохранитељ.
Три најуспешнија ученика у разреду рекло је својим родитељима о експерименту. Kао резултат, Џонс је добио позив од локалног рабина, који је био задовољан одговором да је разред проучавао немачки тип личности. Џонс је био веома разочаран због мањка отпора, чак и код одраслих. На крају дана више од 200 ученика прикључило се организацији. Многи од њих експеримент су хватили озбиљно и захтевали су од других да се понашају у складу са правилима, а застрашивали оне који су мислили да је „Трећи талас“ само игра.

​ЧЕТВРТАK
​У четвртак на његовом предавању било је 80 ученика. Jones је објаснио значење поноса: „Понос је много више од транспарената и ватромета. Понос је оно што нико не може да вам узме. Бити поносан значи знати да сте најбољи… Ово осећање не може бити уништено.
Рекао је својим ученицима да су део националног омладинског програма чији су циљ политичке промене за добробит људи. „Све што смо до сада урадили била је припрема за реалну ствар. Ви сте изабрана група младих људи која ће помоћи да се ствари промене. Ако се јавите и покажете шта сте научили у протеклих неколико дана, можемо да мењамо судбину наших људи.
Онда је рекао да ће у петак у подне нови лидер њиховог покрета и кандидат за председника објавити покрет „Трећи талас“ на ТВ-у.

ПЕТАK
У петак се у учионици појавило 200 ученика. Jones је позвао своје пријатеље да буду фотографи. Он је салутирао, објашњавајући да жели да покаже новинарима колико су дисциплиновани. Две стотине ученика омдах је салутирало као одговор на поздрав. Две стотине гласова као један скандирало је мото изнова и изнова. Kада је прошло 5 минута од поднева, Jones је укључио ТВ али ништа се није појавило на екрану.
Слушајте пажљиво. Не постоји лидер! Не постоји национални омладински покрет „Трећи талас“. Ви сте манипулисани, повукла вас је сопствена амбиција. Нисте ни бољи ни гори од тих Немаца о којима смо учили. Мислили сте да сте изабрани, и да сте бољи од оних који нису у овој учионици. Продали сте своју слободу за убеђење о дисциплини и супериорности. Одлучили сте да одбаците сопствена убеђења и прихватите вољу групе и велику лаж.
Након тога, Jones је показао ученицима филм о нацистичкој Немачкој – дисциплину, параде, скандирања… И како се све завршило.

Ако смо успели да у потпуности репродукујемо немачки менталитет, онда нико од вас неће признати да је присуствовао/ла последњем скупу „Трећег таласа“. Kао и Немцима, биће вам тешко да признате себи да сте отишли предалеко.“
Kада је Jones завршио говор, сви учесници били су дирнути, а неки су и заплакали.

Извор: https://sadamalo.blogspot.com

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top