fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Egzodus Srba iz Sarajeva – finiš dugog procesa

Egzodus Srba iz dijelova Sarajeva koji su Dejtonskim mirovinim sporazumom pripali Federaciji BiH /FBiH/ finiš je dugog procesa kojim se Srbima zapadno od Drine pokušava osporiti pravo na život na ovom prostoru, izjavio je danas u Istočnom Sarajevu dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović, predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković na predavanju "Egzodus sarajevskih Srba - Dejtonski mirovni sporazum i posljedice".
Predavanje o egzodusu Srba iz Sarajeva
Foto: SRNA

Na predavanju „Egzodus sarajevskih Srba – Dejtonski mirovni sporazum i posljedice“ Mastilović je rekao da je ogromna žrtva koju su podnijeli sarajevski Srbi za stvaranje Republike Srpske.

„Oni su bili najveće žrtve i u miru, jer su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma napustili svoja vjekovna ognjišta i, što je vjerovatno nezabilježeno u novijoj istoriji, umjesto stvari i nekih dragocjenosti, nosili svoje mrtve ne želeći da ih ostave na zemlji koja ne pripada Republici Srpskoj“, istakao je Mastilović.

Prema njegovim riječima, ono što se desilo sarajevskim Srbima 1995. godine predstavlja finiš procesa započetog još u drugoj polovini 19. vijeka, nastavljenog tokom Drugog svjetskog rata, a potom i tokom građanskog rata u BiH da se srpskom narodu ospori pravo na život na prostorima zapadno od Drine.

„Finiš tog procesa bio je egzodus sarajevskih Srba u zimu 1995/96. čime je Sarajevo od nekada većinskog ili relativno većinskog srpskog grada, u kojem su Srbi po popisu iz 1931. činili relativnu većinu, danas stiglo do toga da Srbi u njemu predstavljaju statističku grešku“, naglasio je Mastilović.

On je podsjetio na riječi prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića iz 1993. godine u Narodnoj skupštini Srpske prilikom rasprave o osnivanju univerziteta u tadašnjem Srpskom, danas Istočnom Sarajevu, kada je rekao da ovaj grad zaslužuje univerzitet, jer je sarajevsko ratište stvorilo Republiku Srpsku.

Predavanju u Administrativnom centru Grada Istočnog Sarajeva prisustvovali su učenici završnih razreda srednjih škola u Istočnom Sarajevu, te brojni Srbi koji su u zimu 1995/96. godine napustili Sarajevo.
Foto: SRNA

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istakao je da je Istočno Sarajevo istorijska činjenica nastala kao posljedica događanja u odbrambeno-otadžbinskom ratu i da zbog toga zaslužuje poseban status.

„To moramo da ističemo i čuvamo“, rekao je Vuković navodeći da mladi treba da znaju istinu o tom periodu kako ne bi imali problema u budućnosti.

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić podsjetio je da je povod za današnje predavanje obilježavanje 16. marta, kada su Srbi napustili dio Sarajeva koji je Dejtonskim sporazumom pripao Federaciji BiH.

„Uobičajeno je da se ovakvi događaji obilježavaju duhovnim akademijama, ali ovaj put smo se opredijelili za predavanje kako bi mladi čuli istorijske činjenice na osnovu kojih će moći da prosude šta se to desilo prije 21 godinu“, naveo je Lučić.

Prema njegovim riječima, dešavanja zime 1995/96, kada su Srbi napustili uz velike žrtve odbranjene dijelove Sarajeva koji su Dejtonskim sporazumom pripali FBiH, imala su dalekosežne posljedice na istoriju grada Srpskog, danas Istočnog Sarajeva.

„To je bio još jedan doprinos Republici Srpskoj i Srpska danas ne bi bila ovakva da sarajevski Srbi nisu žrtvovali svoju borbu i odbranu i prešli u ovaj dio koji danas razvijamo, afirmišemo“, zaključio je Lučić.

Predavanju u Administrativnom centru Grada Istočnog Sarajeva prisustvovali su učenici završnih razreda srednjih škola u Istočnom Sarajevu, te brojni Srbi koji su u zimu 1995/96. godine napustili Sarajevo.

Na današnji dan Srbi su napustili sarajevska naselja Grbavicu, Kovačiće i Vraca.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Bratunac: Sjećanje na egzodus sarajevskih Srba (VIDEO)

Ispovest majke čiju su ćerku ubili mudžahedini: Rana na duši ne zarasta

Banjaluka: „Dani sjećanja“, pomen srpskim žrtvama 20. vijeka

„Dani sjećanja“ – Haški tribunal politički sud (VIDEO)

Predstavljena monografija o Srpkinjama žrtvama proteklog rata

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: