fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavljena monografija o Srpkinjama žrtvama proteklog rata

U okviru višednevne manifestacije „Dani sjećanja“, večeras je u Banjaluci predstavljena monografija „Naša ispovijest – žene žrtve rata Republike Srpske 1992 – 1995“ koja sadrži svjedočenja 15 Srpkinja žrtava svih oblika nasilja tokom proteklog rata u BiH.

Promocija Monografije "Naša ispovijest" u Beogradu Foto: RTRS
Promocija Monografije „Naša ispovijest“ u
Beogradu Foto: RTRS

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je novinarima da je monografija napisana na osnovu statističkih podataka, evidencija i analiza iz kojih se vidi da je u posljednjem ratu ubijeno više od 2.700 Srpkinja, više od 850 ih se vodilo kao nestale, a još se traga za 315.

„Do sada je utvrđeno da je više od 2.100 Srpkinja pretrpjelo razne oblike torture i nasilja. Ranije smo organizovali i trodnevnu radionicu o psihosocijalnom jačanju žena, poslije koje su žene pristale da javno progovore“, naveo je Kojić.

On je dodao da su neke od žena, koje su iznijele svoje svjedočenje u monografiji, bile zaštićeni svjedoci pred sudovima. Međutim, poslije tih radionica rekle su da neće da budu svjedoci i da žele da javno i otvoreno svjedoče o mukama i torturama koje su prošle.

„Nažalost, pravosudni procesi su takvi da imamo veoma mali broj presuda. Trenutno postoji 12 osuđujućih presuda za zločine nad Srpkinjama sa ukupno izrečenom kaznom od 85 godina zatvora“, naveo je Kojić.

Večerašnja promocija je posljednji događaj u okviru trodnevne manifestacije „Dani sjećanja“ za koju Kojić kaže da je izazvala pozitivna reagovanja, što je stimulans da ovakva manifestacija treba da postane tradicionalna.

„Sigurno ćemo sljedeće godine organizovati `Dane sjećanja`, jer smo na taj način željeli da se institucionalno razvije kultura sjećanja i pamćenja, te da naše žrtve otrgnemo od zaborava“, naglasio je Kojić.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Rajilić navela je da u monografiji svjedoče žene žrtve rata iz svih regija u BiH i da se nastojalo da bude obuhvaćeno što više logora.

„Uvijek je drugo mjesto, drugi zločinac i druga teritorija. Time smo htjeli da pokažemo da su naše žene stradale širom BiH, a ne samo u jednom području kako je bila namjera nekih da prikažu. Sve naše ispovijesti pratila je zvanična dokumentacija Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina“, rekla je Rajilićeva.

Ona je dodala da žene žrtve rata trenutno ne postoje kao kategorija u zakonu i da prema njima niko nema nikakve obaveze, ali da se nada da će se takav položaj promijeniti.

„Radna verzija zakona o žrtvama ratne torture je završena i čeka se plan rada Vlade i Narodne skupštine Srpske da vidimo u kojem je kvartalu predviđeno usvajanje i donošenje tog zakona“, pojasnila je Rajilićeva.

Ova monografija već je predstavljena u Njujorku i Vašingtonu, a imala je i dvije promocije u Beogradu.

Organizator manifestacije, koja se odvijala pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodik, je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Stravični zločini nad Srpkinjama u proteklom ratu | Jadovno …

Monografija „Naša ispovijest“ dokumenat kojim se potiskuje laž

Predstavljena monografija „Naša ispovijest“ o stradanju …

Rajilić: U Njujorku promocija monografije „Naša ispovijest …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: