Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dveri u poseti Jadovnom i ličkim Srbima

dveri na jadovnu.jpgČlanovi odborničke grupe i povereništva za Novi Sad, uz poverenika za Srbobran, išli su na Jadovno, a zatim preostalu srpsku zajednicu u Liki.

U nedelju, 24. Juna 2012. godine, članovi odborničke grupe i povereništva Dveri Novi Sad, Miroslav Ilić i Dejan Milanović, i poverenik Dveri za Srbobran Danijel Kulačin, prisustvovali su parastosu jadovničkim mučenicima, stradalim u Drugom svetskom ratu.

Jadovno, ustaški logor smtri, bio je prvi koncentracioni logor u NDH. Za samo 132 dana, u periodu od april do avgust 1941, hrvatske ustaše su na najsvirepiji način ubile više od 40.000 ljudi, najviše Srba i Jevreja. Njihova jedina krivica bila je etnička pripadnost.  Duž čitavog područja planine Velebit nalazi se 38 jama u koje su ustaše bacale svoje žrtve. Do sada je istražena samo jedna od njih, čuvena Šaranova jama u kojoj su 1953. godine engleski speleolozi na dubini od 40 metara pronašli 5 kubnih metara ispečene ljudske mase.

Nakon održanog parastosa kod Šaranove jame, koji je sližio episkop gornjokarlovački Gerasim, prisutni su se uputili ka mestu nekadašnjeg logora Jadovno. Potomci i poštovaoci jadovničkih žrtava naizmenično su nosili osvećene krstove od Šaranove jame do samog zloglasnog mesta.

Predstavnici Dveri Novog Sada zatim su posetili malobrojnu srpsku zajednici u Lici. U razgovoru sa sveštenstvom i lokalnim stanovništvom tema je bila realan, a ne frizirana medijska slika o položaju Srba u Hrvatskoj. Prema ličnim svedočenjima postoji dubok raskorak izmeću zakonom garantovanih prava i njihovog ostvarenja u svakodnevnom životu. Za Srbe su rezervisani fizički poslovi, poljoprivreda i u manjoj meri ugostiteljstvo. Rad u javnom sektoru Srbima je nedostupan sem u slučajevima zakonskog minimuma predviđenog za pripadnike nacionalnih manjina. Međutim, tada se zapravo više vodi računa o ispunjavanju forme političke korektnosti nego o suštinskom poboljšanju njihovog statusa.

Takozvana politička elita u Srbiji zaboravila je na naš narod u Hrvatskoj i genocid koji se desio, a nepostojanje svesti o nacionalnom interesu uzrok je nastavka antisrpskih procesa i u Srbiji.

Dveri im poručuju da je došao kraj razbijanja srpskog etničkog prostora i da je došlo vreme srpskih integracija.

Srpska Vojvodina nije na redu!

Informativna služba Dveri povereništvo Novi Sad

Izvor: dverisrpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: