fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dveri: Ne zatvarati oči pred srpskim žrtvama

Promociji novog časopisa Dveri u Kraljevu - Promocija novog časopisa Dveri u Kraljevu
Promociji novog časopisa Dveri u
Kraljevu

Na promociji novog časopisa Dveri u Kraljevu poručeno je da srpske žrtve ne smeju biti zaboravljene.

U petak 8. jula je u galeriji Narodnog muzeja predstavnjen najnoviji broj „Dveri srpskih“ čija je tema „Nezavisna država Hrvatska – država genocida“ u kome je predstavljena genologija ustaštva i preko svedočenja i izveštaja italijanske i nemačke vojske, kao i preživelih logoraša iz mnogobrojnih logora i stratišta od kojih su najmonstuozniji bili Jadovno, pa po njegovom zatvaranju Jasenovac, dočarana strahota počinjenog genocida nad Srbima.
O časopisu su govorili urednik Branimir Nešić, Savo Štrbac i Boško Obradović iz „Dveri – pokret za život Srbije“. Nešić je rekao daje bilo teško odabrati najreprezentativnije članke po ovoj temi i da je sigurno ostalo materjala za još oko 300 stranica. On je još rekao da je ovo možda i najznačajniji broj ovog časopisa.
Savo Štrbac, pregalac na prebrojavanju srpskih žrtava u zadnjim ratovima rekao je da je vrlo važno da se naprave spsikovi stradalih i da to nije urađeno ni u Prvom ni u Drugom svetskom ratu i da su samo spiskovi relevantni za sudove.
On je naglasio da se tužbom Srbije protiv Hrvatske za takozvanu „Oluju“ i druge akcije hrvatske vojske koji su praćeni ratnim zločinima, dokazuje genocidna namera hrvatskog državnog vrha i to kako on kaže u tome da je po isteravanjau srpskog življa sa teritorije Hrvatske taj živalj preživeo zahvaljujući pomoći drugih, da je hrvatsko rukovodstvo nije marilo šta će biti sa njima. Poredtoga tu je i pokazatelj spržene zemlje u kojoj su hrvatske snage spaljivale domove i ubijale sve živo na šta naiđu.
Boško Obradović je rekao da je srpska elita u dubokoj krizi i da se to najviše pokazuje u odnosu prema srpskim žrtvama. On je rekao da se treba ugledati na Jevrejski i Jermenski narod i njihove elite koji insistiraju na priznavanju genocida koji je nad njima izvršen u dvadesetom veku. Po njegovim rečima to se desilo i u ND Hrvatskoj kada je izvršen genocid nad Srbima.
Obradović je u svom izlaganju rekao i to da je NDH genocidna država, ali to je i proširio i na savremnu Hrvatsku zbog ponašanja i tretiranja srpskog stanovištva devedesetih kada je preko 250 hiljada Srba proterano iz svojih domova. Obradović je ustvrdio da je zbog dokazane umešanosti eksponenata Vatikana u genocidu nad Srbima i Vatikan genocidna država, koja je čak te istaknute radnike na genocidu proglasila blaženima.
Obradović je rekao da je ono što nudi „Dveri – pokret za život Srbije“ upravo odgovorna politika koja ne zatvara oči pred srpskim žrtvama i koja želi razgovore i dobrosusednske odnose, ali da ti razgovori treba da počnu u Jasenovcu, gde bi se svi akteri poklonili nevinim srpskim žrtvama. Obradović je zaključio i to da narod koji ne pamti genocid koji je nad njim učinjen rizikuje da mu se on ponovo dogodi.

Izvor: DVERI

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: