fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dva skupa u BG zbog Srebrenice, policija razdvajala FOTO

Beograd — Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM dočekalo je na Trgu Republike srpski zid plača „Srebrenica“ koji će biti postavljen ispred Narodne skupštine.

U isto vreme na Trgu Republike skups u održale i „Žene u crnom“.

Srodnici ubijenih Srba iz Srebrenice okupili su se kako bi pokazali javnosti da su i oni žrtve, koji su u ratu u BiH izgubili svoje najbliže.

Tim podovom Danica Lazarević iz Srebrenice rekla je novinarima da je u tom ratu izgubila tri brata, i da su joj tek skoro vraćena njihova tela, od kojih je telo jednog brata obezglavljeno.

Ona kaže da porodice traže pravdu za sprske žrtve jer na njih do sada niko nije obraćao pažnju za razliku od pažnje koju međunarodna zajednica i javnost poklanjaju „Majkama Srebrenice“.

Simo Spasić iz Udruženja rekao je novinarima da su Muslimani žrtve iz 1995. godine, a Srbi od 1992. te da se, „ovde priča o sprskim žrtvama Srebrenice“.

„Prvo su sprske majke plakale pa onda muslimanske. Poštujemo i jedne i druge žrtve i samo tražimo pravdu, one (majke Srebrenice) su srećom uspele da dobiju neku pravdu, međutim sprske majke, očevi, sestre nisu“, rekao je Spasić novinarima.

Pola sata nakon početka ovog događaja na istom mestu na Trgu republike počeo je performans Žena u crnom koje su takođe obeležile, kako kažu genocid muslimana u Srebrenici.

Skupove su razdvajale jake policijske snage, u uniformama i u civilu, a incidenti nisu zabeleženi.

„Žene u crnom“ izvele su na beogradskom Trgu Republike performans u crnini i ćutanju „Srebrenica 8372“, uz podršku umetničkih kolektiva MMC Led art, Dah teatar i aktivista civilnog društva.

„Žene u crnom“ već skoro 20 godina, izvode performase 10. jula na ulicama Beograda, jer već 11. jula odlaze u Srebrenicu.

Staša Zajović iz te organizacije rekla je da se „Žene u crnom“ zalažu da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenice, jer je strašno važno osuditi taj zločin nad muslimanima i okarakterisati ga kao genocid.

„Žene u crnom“ su na Trgu republike, na kojem se paralelno odvijao i skup majki srpskih žrtava Srebrenice, obučene u crnu garderobu nosile veliki transparent „odgovornost Srebrenica solidarnost priznajem“.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Ivanišević: Niko ne pita šta se dogodilo sa srebreničkim Srbima

Obilježeno stradanje Srba u Srebrenici

Moji muslimani su mi nudili pare da ne govorim šta se desilo u Srebrenici!

Mira Lolić Močević: Dan kada je oslobođena Srebrenica

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Ustašluk u sred Beograda!E,moji Beograđani,samo vi okrećite glavu po principu nas se ne tiče…plašim se da i vama ne zaigra mečka pred vratima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: