fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Душко Бошковић: Усклађивање терминологије

sarajevo-pic

Ништа више није што је некада било. Што је и логично, јер никада ријеком не пролази иста вода. Дошло вријеме поларизације и сврставања свакога у свој табор. Ако ко и нема свој табор, мора да нађе неки најсличнији. Врше се нове прерасподјеле, преформулације, креира се нова стварност.

Па је тако и моја небитност и маленкост одлучила да у духу времена да свој скромни допринос у креирању нових вриједности и односа, као и исправном третирању ствари које ако већ не могу да досегну истину онда бар да к њој теже.
Шетајући у доколици градом Сарајевом почео сам опажати неконзистентност у терминологији која се користи на споменицима, спомен плочама и другим обиљежјима жртвама свих ових наших никад завршених и недоречених ратова.
Не знам ко би требао да се лати усклађивања терминологије, СУБНОР, САБНОР или неке друге организације, али би се она обавезно морала урадити да народ не живи у незнању или необавјештености. Најлакши за манипулисање је народ који не зна или још горе, који погрешно зна. Није срамота не знати, већа је срамота несазнавати.
Да би се било у складу са данашњим начином писања спомен плоча (види слику1.), треба да се преправе све спомен плоче везане за други свјетски рат како би биле у складу са данашњом терминологијом.
Стога је потребно свугдје гдје се употребљава ријеч„ усташе“ почети користити назив „Хрвати и Бошњаци“. Знано је које су нације у највећој мјери биле припадници регуларне војске ондашње Хрватске државе.
Па би текст на спомен плочи са слике 2. требао да гласи:
„На овом мјесту хрвацки* и бошњачки злочинци у току три мјесеца 1945. године су убили преко 800 грађана Сарајева.“

Пошто у овом писанију обрађујем само тему усклађивању терминологије, неки други пут ћу писати о динамици страдавања жртава која је такође уочљива на овим споменицима. Са споменика се види да је у једном случају за четири године убијено преко 800 људи, а са друге се види да је за мјесец и по дана убијено упола мање. Такође је интересантно и инсистирање на појму агресија у случају када је више ратника дошло из Србије у помоћ Армији РБиХ, него Срба који су дошли помоћи војсци Републике Српске.
——————————–
* – ово није грешка у писању него је намјерно написано овако.  Ако једначимо сугласнике по звучности у ријечи „срПски“, зашто не би исто правило примјенили и у ријечи „хрваЦки“ . Нека буде равноправност глобална а не само локална.

 

Пише: Душко Бошковић

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: