Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Duronjić svjedočio o pokolju u Sijekovcu

Datum objave: sreda, 17 oktobra, 2012
Objavljeno u Posavina
Veličina slova: A- A+
Sud_BiH.jpg
Tužilaštvo BiH

U nastavku suđenja Zemiru Kovačeviću, optuženom za ratne zločine nad srpskim civilima u Sijekovcu, svjedok Tužilaštva BiH Nedeljko Duronjić je ispričao da je u martu 1992. godine u Sijekovcu vidio spaljene kuće i mrtva tijela.Duronjić je naveo da je 26. marta 1992. sa suprugom Ljubom krenuo iz Broda u Sijekovac u posjetu punici i kćerki, kada ga je na jednoj raskrsnici zaustavio optuženi Kovačević, prenosi Birn.

“Pitao me gdje ću i ja sam odgovorio da idem kod babe. Onda ga je zanimalo hoću li noćiti, pa sam rekao da neću. On je na to samo kazao: ‘Nemoj, vrati se kući’ i pustio me da prođem”, ispričao je svjedok.

Dan ili dva nakon tog događaja, naveo je Duronjić, njegova supruga je čula da se desio pokolj u Sijekovcu, pa su skupa krenuli po kćerku i punicu. On je rekao da su ga na ulazu u Sijekovac zaustavili nepoznati vojnici i rekli mu da ide u “štab u pošti”.

“Tamo je isto bilo vojnika. Međutim, jedan od njih mi je rekao da imam 15 minuta da uđem i nađem babu. Ušao sam u njenu ulicu autom i tu vidio ubijenog Sretu. S lijeve strane je bio spaljeni automobil i dva tijela. Petar Zečević je bio malo dalje ubijen u plavom radnom odijelu. Našao sam punicu koja je jaukala, ali ne i kćerku, te smo otišli nazad za Brod”, prisjetio se Duronjić.

On je dodao da je po povratku kući uhapšen i odveden u logor, a da je kćerku vidio tek šest mjeseci kasnije, kada mu je rekla da ju je jedan čovjek prebacio do Srbije, te da se tako spasila.

Zemir Kovačević optužen je da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća odbrane, sa neidentifikovanim pripadnicima Hrvatskih odbrambenih snaga i Hrvatske vojske u selu Sijekovac počinio zločine nad srpskim civilima.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na selo Sijekovac gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvoro djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Tokom unakrsnog ispitivanja, odbrana je svjedoku Duronjiću pokazala izjavu koju je dao Tužilaštvu BiH u januaru, a u kojoj je naveo da je u Sijekovac kod punice išao 3. marta 1992. godine, te da je tog dana vidio optuženog u civilnoj odjeći, a ne u uniformi, kako je to rekao tokom svjedočenja.

Na pitanja da li je u Sijekovac išao 3. ili 26. marta 1992. i da li je optuženi nosio uniformu ili je bio u civilnoj odjeći, svjedok je odgovorio da nije siguran.

Nakon ispitivanja svjedoka, optuženi Kovačević se izvinio Sudskom vijeću za neprimjereno ponašanje na prošlom ročištu, zbog kojeg je odstranjen iz sudnice. Kovačević je pojasnio da je tada bio “iznerviran”.

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu, 24. oktobra.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Masakr u selu Sijekovcu
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top