Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Dugo godina Jasenovac je bio zabranjena tema

Datum objave: sreda, 8 juna, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+
Dugo godina Jasenovac je bio zabranjena tema
Dugo godina Jasenovac je bio zabranjena tema

Scenario za film o Jasenovcu traže naši predstavnici, sa obje strane Drine, pa i naši intelektualci koje sam susretao na konferencijama o Jasenovcu.

Ipak, na pisanje scenarija me ponukao gospodin Branko Lustig, producent iz Zagreba, kojeg sam upoznao na malo neobičan način, prvo preko njegovog intervjua u novinama, a zatim i lično. Ovo je za “Nezavisne” kazao književnik Radovan Piljak, koji večeras u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor promoviše knjigu “Jasenovac, tvornica užasa”. Riječ je o scenariju za film napisanom, kako autor tvrdi, na prijedlog producenta kultne “Šindlerove liste” Branka Lustiga. Prema riječima Piljka, nakon što se u Zagrebu sastao sa Lustigom i poklonio mu knjigu “Grad bijelih anđela”, koja kroz poetsku formu govori o strahotama Jasenovca, ovaj ga je upitao: “A imaš li ti scenario za film o Jasenovcu?”

“I tako je počela naša saradnja, moje ‘učenje’ kako da napišem scenario, prva verzija scenarija i lični susret sa gospodinom Lustigom u Zagrebu i razgovor o napisanom scenariju. Dobio sam pohvale i to me ohrabrilo pa sam nastavio i kvalitativno unaprijedio tu verziju. U kontaktu smo i nadam se i mogućoj saradnji”, rekao nam je pjesnik, prozni i dramski pisac Radovan Piljak sa kojim smo pričali o “teškoj” temi Jasenovca u politici, medijima, književnosti kao i o mogućoj ekranizaciji iste.

NN: Koliko mislite da je do sada istražena ili neistražena, prisutna ili potisnuta tema Jasenovca i kada ste se Vi zainteresovali za nju?

Pilajk: Tema Jasenovca je dosta istražena, ali još nedovoljno prezentovana u javnosti. Još ima novih saznanja, svjedočanstava i dokumenata koji su svojevremeno bili potisnuti i nedovoljno istraženi. Dugo godina Jesenovac je bio potisnuta i “zabranjena” tema, dozirana samo na kašičicu spoznaje zbog lažnog bratstva i jedinstva i zločina koje je počinila monstruozna fašistička tvorevina tzv. Nezavisna Država Hrvatska. Književnik Ljubo Jandrić, bivši logoraš i autor romana “Jasenovac”, kaže: “Ima tema za koje je malo jedan čovjek, čak i pod uslovom da im čitav život ponudi kao žrtvu. Jasenovac je bez sumnje jedna od njih. Preslab je jedan, uz to i književnikov život, za hiljade smrti koje su posijane u tom stravičnom mučilištu.” I danas je ta tema nedovoljno prisutna u javnosti, medijima i posebno u školstvu i obrazovanju, a trebalo bi da bude obaveza svakog dobronamjernog i neopterećenog čovjeka da kroz nastavu istorije upozna to zlo koje je imalo za cilj uništenje jednog naroda i njegovih potomaka samo zato što su imali drugačije vjerske poglede i svjetonazore od onih koji su vjerovali samo kami i noževima. Za temu Jasenovca zainteresovao sam se tokom prošlog otadžbinskog rata i nakon njega prateći okrugle stolove na tu temu, slušajući ispovijesti preživjelih logoraša i poznajući određen broj njih samih. Kroz stradanja i zločine nad našim narodom u Kninskoj Krajini, Podrinju i Hercegovini u ovom ratu, spoznao sam infrastrukturu ustaških zlodjela i vertikalu njihovih nagona koji još od perioda Ante Starčevića podržavaju ideologiju kame, malja i noža. Godine 2007. objavio sam knjigu poema “Grad bijelih anđela”, koja je doživjela veliki uspjeh i govori o stradanjima u Donjoj Gradini i Jasenovcu.

NN: Koji je osnovni cilj knjige “Jasenovac, tvornica užasa”?

Piljak: Osnovni cilj je dokumentovano, pregledno i nepristrasno, na bazi istorijskih dokumenata, izjava preživjelih svjedoka i njihovih potomaka, pojedinih stranih očevidaca i arhiva, iznošenje istine o Jasenovcu, naravno u umjetničkoj formi. Drugi isto tako značajan cilj je da se u našem školstvu i obrazovanju daleko više posveti pažnja ovoj istorijskoj temi i da mlade generacije znaju za ideologiju ustaštva i stradanja svojih predaka, kako nam se ne bi dogodili nova Jasenovci, Jadovna, Šušnjari, Prebilovci…

NN: Svi likovi i situacije koje ste opisali utemeljeni su na stvarnim likovima i događajima i pored umjetničkog imaju i dokumentarni karakter. Koji dokumenti i knjige su Vam najviše pomogli u tome?

Piljak: Likovi i situacije su stvarni, bili i postojali, iskopani iz pepela istorije i sjećanja preživjelih. Mnogi od njih dobili su nova imena, a neki imaju izvorna. Koristio sam mnogo literature kao podlogu kao i poznatog istoričara Jovana Mirkovića, jednog od mojih recenzenata, koji najbolje poznaje temu Jasenovca. Navešću samo dio literature: “Jasenovac” Ljube Jandrića, “Ljudi sa Kozare” Gojka Banovića, “Ljubav za djecu sa Kozare” Miloša Milinkovića, Jasenovac – genocid i zločin NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u II svjetskom ratu, materijali i radovi sa VI međunarodne konferencije o Jasenovcu i naravno moja knjiga poema “Grad bijelih anđela”.

NN: Prije ove knjige objavljivali ste poeziju, prozu, aforizme, ali ne i u dramskoj formi?

Piljak: Do sada nisam objavio knjigu u dramskoj formi, ali ja odavno pišem i u toj formi, još iz studentskih dana. U KUD “Čajavec” sam duži niz godina vodio literarno-dramsku sekciju i pisao recitale, kraće dramske komade, skečeve, dječje tekstove za predstave povodom Svetog Nikole i Djeda Mraza, dramske kolaže za 8. mart i slično. Pojedine sopstvene tekstove sam lično i režirao i izvodio sa omladinom u sklopu nastupa KUD-a. I bilo je uspjeha. Imam namjeru sve to sakupiti u jednu knjigu dramskih kolaža i izdati za omladinu, jer to nedostaje na tržištu za aktivnosti omladine.

NN: Šta je sve potrebno da se od Vašeg scenarija snimi film i za koga smatrate da bi to svojski uradio?

Piljak: Tema Jasenovca je vrlo široka i treba mnogo vremena i prostora, naravno i novca za snimanje filma. Mislim da postoji odlična baza i podloga, a iskusni režiser će moći da odabere najreprezantativniji dio materijala za budući film. Isto tako ovaj se scenario može režirati i kao drama i kao serijski film od više epizoda, što je potvrdio i gospodin Goran Jokić, glumac Narodnog pozorišta RS, koji će na promociji prezentovati neke isječke iz scenarija. O imenima režisera na bih sada govorio, ali smatram da ima dovoljno dobrih umjetnika koji bi mogli ovaj projekat iznijeti.

Izvor: NEZAVISNE NOVINE

 

Vezane vijesti:

MILAN ZARIĆ: Snimio sam film o Jasenovcu iz inata …

Filmovi o Jasenovcu 10. aprila u Kinoteci | Jadovno 1941.

STANIĆ :Već 9 godina snimam film o Jasenovcu, a niko ni …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top