fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Дудаковић наређивао: Закољи све што је српско

Због злочина над Србима ухапшени Атиф Дудаковић и 12 припадника Петог корпуса Армије БиХ. У четири општине на западу Босне укупно убијено 763 Срба

Атиф Дудаковић
Атиф Дудаковић

Атиф Дудаковић, бивши генерал и ратни командант Петог корпуса Армије БиХ, и још 12 припадника тог корпуса ухапшени су у петак због ратних злочина и убистава више стотина Срба, као и Бошњака, припадника Аутономне покрајине Западна Босна, током 1994. и 1995. године.

После 12 година истраге, Дудаковић је у петак ујутро ухапшен у својој кући у Бихаћу, у акцији коју спроводе СИПА и Тужилаштво БиХ. Осим њега, у Сарајеву је ухапшен ратни командант и некадашњи федерални министар за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Ибрахим Надаревић, који је и актуелни саветник заменика председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафета Софтића. Међу ухапшенима су и њихови саборци Ејуб Кожењић, Хусо Балагић, Сафет Салихагић, Ибрахим Шиљдедић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић и још пет особа. Неки од њих су високопозиционирани чланови СДА, командири и официри и носиоци одликовања Златни љиљан.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да су извршени претреси на 17 локација широм БиХ.

– Акција је резултат дуготрајне истраге током које је саслушано више стотина сведока, прикупљено на стотине доказа, укључујући архивске документе, видео-снимке, као и ексхумације – рекао је Грубешић, наводећи да ће сви бити предати тужилаштву.

ИВАНИЋ

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да се нада да ће хапшењем Дудаковића и сабораца правда бити задовољена. – Драго ми је да је Тужилаштво БиХ коначно почело да се бави и случајевима умешаности у ратне злочине бивших бошњачких генерала, будући да жртве и њихови потомци у овом случају чекају правду више од 22 године – рекао је Иванић.

Он каже да се Дудаковић и остали терете за злочин против човечности и ратни злочин против цивилног становништва.

– Истрага се односи на страдање више стотина жртава, цивила и заробљених војника српске националности током 1995. године, као и на ратне злочине против цивилног становништва бошњачке национаности, припадника АП Западна Босна 1994. године – каже Грубешић.

Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих РС, каже да ће у овом случају врло брзо бити подигнута оптужница. Она се, како каже, односи на акцију „Сана ’95“ од 13. септембра до 10. октобра 1995. године и убиство 256 особа.

– Реч је о жртвама просечне старости 65 година, од којих је најстарија жртва имала 99 година, а најмлађа жртва само девет – рекао је Којић.

Подсетио је да је укупно убијено 763 људи, од чега 263 цивила и 470 војника, који су били заробљени и стрељани.

– Дудаковић је осумњичен за планирање, наређивање и извршавање убистава. Он је вршио егзекуције на 10 локација, и за то постоје докази и оригинални видео-материјали које смо доставили тужиоцу – каже Којић, додајући да би кривично дело требало да буде квалификовано као злочин против човечности и етничко чишћење српског народа из Санског Моста, Босанског Петровца, Кључа и Босанске Крупе. – Овде никако није реч о спорадичним инцидентима, већ о организованом, систематичном и планском убијању заробљеника, што је видљиво из документације, изјава сведока и видео-материјала, које смо доставили тужиоцу.

БЕКСТВО

Како „Новости“ сазнају од извора блиског истрази, припадници СИПА су чекали неколико дана с хапшењем Дудаковића јер он није био у Бихаћу и није се тачно знало где се налази. Када се појавио у породичној кући, ухапшен је. – Чак се сумњало да је побегао из земље. Био би ухапшен и да се у то време појавио и у Сарајеву – каже наш извор.

Појаснио је да није реч о снимцима који су доступни на „Јутјубу“, већ о видео-записима на основу којих је тужилац, уз помоћ сведока, могао у потпуности да документује кривично дело. Уз то, тужиоцу је достављено и 8.000 страница доказне документације. За Босански Петровац достављени су документи у вези с масовним гробницама Крњеуша, Трешњице, Суваја, Ведро Поље, Шелиби, Бравско, Горња Вођеница, а односе се на стрељање заробљених војника и цивила из мотела „Но 9“, групе заробљених војника „Клековача“, као и на велики број појединачних гробница и асанација. За општину Кључ документа су у вези са ексхумацијом поред Православног гробља у Кључу, те више појединачних гробница и асанација. За Босанску Крупу документи су о ексхумацијама заједничких измештених и појединачних гробница, а за Сански Мост документи у вези са ексхумацијама масовних гробница Креда, Шушњар, Шековача…

Многобројне телевизије су објављивале и аматерске видео-записе на којима се Дудаковић види као актер и наредбодавац ратних злочина. На једном од њих чује са како Дудаковић виче: „Нек пали све одреда!“, те како наређује стрељање двојице заробљеника. Те снимке Дудаковић је називао „монтажама“ и „вађењем речи из контекста“.

– Приликом напада на Босански Петровац Дудаковић је јавно, што смо могли видети на снимцима, рекао: „Кољи, пали, силуј и убијај све што је српско!“ – рекао је председник Савеза логораша РС Бранислав Дукић, наводећи да очекује осуђујућу пресуду.

Дудаковић док је наређивао стрељање
Дудаковић док је наређивао стрељање

Предмет против Дудаковића је, према речима Милорада Којића, толико чврст да ниједна одбрана и ниједан адвокат не могу да га оборе.

Атиф Дудаковић је рођен 2. децембра 1953. у селу Орахова, у околини тадашње Босанске Градишке. Завршио је средњу војну школу у Задру, а 1976. Војну академију, смер артиљерија.

Почетак рата затекао га је у Задру, у Артиљеријском школском центру, после чега је прешао у Книн. Тамо је добио чин капетана и функцију команданта артиљерије под командом тадашњег капетана прве класе Ратка Младића. У априлу 1992. постао је командант општинске територијалне одбране Бихаћа, а затим командант Друге муслиманско-хрватске пешадијске бригаде. У рату у БиХ је напредовао до бригадног, потом и до дивизијског генерала, а на место команданта Петог корпуса Армије БиХ са седиштем у Бихаћу постављен је 1. новембра 1993. После рата био је командант заједничке команде Војске Федерације БиХ. Његов млађи син Анел (19) извршио је самоубиство 28. септембра 2011. године вешањем.

ФЕДЕРАЦИЈА БРАНИ УБИЦУ!

Хапшење Атифа Дудаковића и његових сабораца изазвало је оштре реакције у ФБиХ, где су махом стали у одбрану „лика и дела“ осумњиченог злочинца. Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић каже да је хапшење и притварање „хероја одбране БиХ“ неприхватљив покушај понижавања припадника Петог корпуса Армије БиХ, која је Крајишнике „одбранила од злочиначких и геноцидних намера агресора“.

Генерал Армије БиХ Јован Дивјак изјавио је за босански портал „Аваз“ да је сигуран да нема одговорности Дудаковића, кога, како сматра, „муче као и његову породицу“.

СДА критикује хапшење и саопштава да се тиме жели да створи „вештачки баланс у почињеним злочинима и промени карактер рата“.

ДОДИК: ХАПШЕЊЕ ЈЕ ЗАКАСНИЛО

Председник РС Милорад Додик каже да хапшење Атифа Дудаковића са аспекта права није закаснило, јер ратни злочин не застарева, али је закаснило са аспекта правде.

– Потомци жртава Дудаковићевог злочина правду чекају више од 20 година. У међувремену су многи умрли, као што је умрло на десетине сведока његових бруталних злочина. Прошло је чак 12 година откако сам заједно са тадашњим председником РС Драганом Чавићем поднео пријаву против Дудаковића, чије су наредбе за вршење злочина снимљене камером – рекао је Додик.

Подсетивши на то да је Тужилаштву БиХ требало 12 година да на снимку идентификује Дудаковића, председник Српске је рекао да зато мисли да је ово хапшење фарса и успостаљвање вештачког баланса у процесуирању злочина.

– Да је ово хапшење уследило непосредно пошто су у јавности приказани снимци на којима се јасно види како Дудаковић издаје наређење за злочине, веровао бих у добре намере правосуђа БиХ. Овако, мислим да је у питању закаснело хапшење са неизвесним судским епилогом – закључио је Додик.

Аутор: О. Матавуљ – С. Мишљеновић

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Ко је Атиф Дудаковић

Дудаковић: Рат још није завршен! | Јадовно 1941.

Након Халиловића и Дудаковић позива на рат!

Ухапшен Атиф Дудаковић

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: