fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dubravka Stojanović: U Jasenovcu stradalo oko 100.000 Srba – kome je to malo neka dodaje!

Protestno pismo javnih ličnosti kojim se traži prestanak licitiranja broja žrtava Jasenovca je zloupotreba istorije u političke svrhe, smatra Dubravka Stojanović.
Dubravka Stojanović (Foto: Vesna Lalić)

Prenosimo dva odgovora na pitanje redakcije lista „Danas“: Kako komentarišete protestno pismo javnih ličnosti kojim se traži da se prestane sa licitiranjem žrtava Jasenovca u medijima?

Dubravka Stojanović: Zloupotreba istorije u političke svrhe

Zločin genocida ne zavisi od broja ubijenih. On je definisan kao zločin sa namerom da se uništi jedan narod ili njegov deo. Dakle, ključna je namera, a u slučaju NDH postoji pregršt dokaza da se radilo o zločinu sa namerom da se unište Srbi, Jevreji i Romi. A što se broja žrtava tiče, oni su naučnim metodama utvrđeni na oko 100.000 Srba. Kome je to malo, neka dodaje! To je nenaučna i ideološka zloupotreba istorije u političke svrhe.

Dubravka Stojanović, istoričarka

Mirko Medenica: Traže prestanak licitiranja broja ubijenih u Jasenovcu a negiraju genocid u Srebrenici

Potpisnici su isti oni koji negiraju genocid u Srebrenici i druge zločine srpske strane tokom 90-ih godina. Njih nikakve žrtve na ljudskom nivou ne interesuju, uključujući i srpske. Njih ta tema zanima samo u kontekstu opravdanja zločinačke ideologije koju propagiraju. S obzirom na to ko su potpisnici, pismo nema nikakvu moralnu niti naučnu vrednost.

Izvor: Centar za primenjenu istoriju

Mirko Medenica, Centar za primenjenu istoriju

Naslov i priređivanje: Stanje stvari

(Danas, 14. 9. 2021)


Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: